Странице

среда, 19. април 2017.

Punjene mekike

Za testo:

  • 700 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 80 ml jogurta
  • 120 ml kisele vode
  • 2 žumanceta
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kockice kvasca

Za fil:

  • sitan sir

Priprema :

1. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, jogurt, kiselu vodu, žumanca, so i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga, tanko, u obliku pravougaonika. Testo iseći na šire trake, pa svaku traku iseći na, otprilike, četiri pravougaonika.
3. Po celoj široj strani isečenog testa, staviti sitan sir. Sira staviti malo više, u obliku valjka. Preklopiti testo preko sira i umotati, kao rolat.
4. U odgovarajuću posudu staviti ulje, 0,5 cm visine, i staviti da se ugreje. Temperatura treba da bude srednje jačine, da ne bi testo pregorelo, a u sredini da ostane neisprženo.
5. Kada se ulje ugrejalo uzimati pripremljeno testo, rukom ga malo razvući i staviti da se prži. Mekike pržiti do zlatno rumene boje. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti sa jogurtom.

Нема коментара:

Постави коментар