Странице

петак, 07. април 2017.

Voćni kolač sa lešnicima (na vodi)

Potrebno je:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika griza
  • 15 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 g suvih brusnica
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g iseckanog lešnika
  • 100 g samlevenog lešnika
  • 400 jabuka (kiselih)
  • 200 ml negaziranog soka

Sirup:

  • 600 ml negaziranog soka
  • 200 g šećera

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, griz, pecivo, šećer i vanilin šećer, pa promešati. Dodati suve brusnice, suvo grožđe, iseckani i samleveni lešnik. Sipati 200 ml soka i dobro promešati.
2. Jabukama očistiti sredinu i krupno ih narendati, zajedno sa korom. Izrendane jabuke dodati u testo i promešati.
3. Kalup, vel. 30x20cm, obložiti pek papirom. U pripremljeni kalup sipati testo i poravnati. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
4. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Prohlađeni kolač prevrnuti na radnu podlogu i skloniti pek papir, pa ga vratiti u pleh, u kome se pekao, i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
5. Sirup: Sok i šećer staviti na vatru. Mešati da se šećer rastopi. Ohlađeni kolač iseći na kocke i, polako, prelivati sa toplim (nikako vrelim!) sirupom. Ostaviti da testo upije sok, ohladiti, pa ga poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар