Странице

субота, 20. мај 2017.

Ćufte

Potrebno je:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 160 g krompira
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 3 parčeta bajatog hleba
  • 1 jaje
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera

Priprema:

1. Očistiti krompir, crni i beli luk. Krompir staviti u secko i iseckati ga najsitnije (skoro kao kašasta smesa), zatim isto učiniti sa crnim i belim lukom. Hleb staviti u činiju i preliti ga mlekom, da odstoji 10-tak minuta, pa ga dobro iscediti.
2. U vanglicu staviti mešano mleveno meso (svinjsko i juneće), pa dodati iseckani krompir, crni luk, beli luk i isceđeni hleb. Ubaciti jaje, senf, ulje, suvi biljni začin, pecivo, biber, pa zamesiti, rukom, smesu. Zamešenu smesu ostaviti 2-3 sata u frižideru.
3. Posle proteka datog vremena izvaditi meso iz frižidera i praviti ćufte (kašikom, koju provučemo kroz vodu uzimati smesu i, vlažnim, rukama oblikovati ćufte. Napraviti kuglicu, od smese, pa je rukom malo spljeskati).
4. Pripremljene ćufte pržiti u zagrejanom ulju. Pržiti na srednjoj temperaturi. Kada se isprži jedna strana mesa, okrenuti ga, POKLOPITI i ispržiti drugu stranu. Pečene ćufte vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće.
5. Poslužiti uz prilog i salatu, po želji i, naravno, uz Staropramen.
Savet:
Na ovaj način prženja ćufti (kada se poklopi, prilikom okretanja na drugu stranu) meso je izuzetno mekano i sočno. Probajte, pa ćete se i sami uveriti.

Нема коментара:

Постави коментар