Странице

уторак, 23. мај 2017.

Gulaš

Potrebno je:

  • 500 g svinjskog mesa od plećke
  • 3 srednje glavice crnog luka
  • 1 kockica celera
  • 3 srednja krompira
  • 3 srednje šargarepe
  • 2 sveže zelene paprike
  • 1 ljuta papričica
  • 2 srednja paradajza
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 200 ml crnog vina
  • 1/2 kašike šećera
  • 2 lovorova lista
  • 600 ml vode
  • 2 kockice za juneću supu
  • 1 kašika gustina
  • 3 čena belog luka
  • biber
  • biozačin
  • ulje

Priprema:

1. Svinjsko meso iseći na kockice. Staviti ulje u dublju posudu, dodati isečeno meso, posuti sa biozačinom i biberom (po ukusu) i staviti da se dinsta.
2. Crni luk iseći na polukrugove, a šargarepu, celer i beli luk iseći na kockice.
3. Kada meso pobeli ubaciti isečeno povrće, zajedno sa lovorovim listom. Promešati, poklopiti i nastaviti sa dinstanjem, oko 10 minuta.
4. Zatim sipati crno vino, promešati i nastaviti sa dinstanjem.
5. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice, kao i slatku i ljutu papriku.
6. Pripremljeno povrće ubaciti u gulaš, dodati 200 ml supe (u provrelu vodu ubaciti kockice za supu i ostaviti da se otope), šećer, poklopiti i dinstati 10-ak minuta, pa ubaciti, na kockice, isečeni krompir, promešati i nastaviti sa dinstanjem dok meso i povrće, potpuno ne omekšaju.
7. Naliti sa ostatkom supe, kojoj je dodat gustin, rastvoren u malo hladne vode.
8. Probati da li treba dodati još začina i jelo krčkati, na tihoj temperaturi, dok se sos ne zgusne.
9. Poslužiti sa domaćim hlebom i salatom, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар