Странице

четвртак, 25. мај 2017.

Kolač sa jagodama i čokoladom

Korica:

  • 4 jajeta
  • 150 g smeđeg šećera (ili belog)
  • 120 g brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 3 kašike vruće vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 1/2 kg krem sira
  • 1 čaša (od 180g) kisele pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica želatina
  • 400 g jagoda
  • 50 g šećera

Glazura:

  • 200 g čokolade
  • 100 g maslaca
  • 6 kašika ulja

Priprema:

1. Prvo pripremamo jagode. Jagode iseći na pola i staviti u odgovarajuću posudu. Sipati šećer i staviti na, srednju, vatru. Od momenta ključanja, uz postepeno mešanje, kuvati deset minuta. Pri kraju kuvanja, gnječilicom za krompir pire, malo ih izgnječiti, ali da ostanu i komadići. Skloniti sa vatre i ohladiti.
2. Korica: Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto umutiti. Dodavati žumanca, jedno po jedno. Mutiti da se dobije penasta smesa. Zatim dodati mešavinu vruće vode i ulja, pa nastaviti sa mućenjem, još jedan minut. Na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Dobro sjediniti.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i dno prekriti pek papirom. Stranice i papir premazati maslacem. U pleh sipati testo i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
4. Pečenu koricu ohladiti. Ohlađenu koricu prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, a koricu preseći, uzdužno, da se dobiju dve korice.
5. Fil: U dublju posudu staviti krem sir i kiselu pavlaku. Dodati šećer u prahu (ko voli dosta slatke kolače neka doda još 50 g šećera) i žicom za mućenje sjediniti sastojke. Ubaciti pripremljene, ohlađene, jagode. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanje, pa ga dodati u fil. Dobro umutiti.
6. Jednu koricu vratiti u pleh, u kome se korica pekla, pa preko sipati fil. Poravnati.
7. Preko fila staviti drugu koricu i, malo, pritisnuti.
8. Glazura: U odgovarajuću posudu staviti iseckani maslac i ulje. Dodati izlomljenu čokoladu i staviti na, tihu, vatru, da se rastopi. Rastopljenu čokoladu preliti preko druge korice.
9. Kolač ostaviti u frižider preko noći. Narednog dana ga iseći na kocke, ukrasiti jagodama i poslužiti.
10. Ovaj recept sam videla u grupi Naše kulinarske tajne, a objavila ga je Rada Mišković. Toliko mi se dopao (posebno što je sa jagodama) da sam morala da ga isprobam. Kolač je toliko kremast i ukusan da ga preporučujem i drugima.

2 коментара: