Странице

субота, 20. мај 2017.

Mekike

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 60 ml vode
  • 60 ml mleka
  • 200 g gustog jogurta
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje

Priprema:

1. U, toploj, mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, sodu bikarbonu, jaje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo.
2. Zamešeno testo pokri najlon kesom i ostavi u frižider, preko noći.
3. Narednog jutra izvaditi posudu sa testom iz frižidera. U dublji tiganj sipati ulje (1cm visine) i staviti na šporet, da se zagreje. Vlažnim rukama kidati komadiće testa, razvlačiti ih, da testo postane tanko, i stavljati na zagrejano ulje, da se prže.
4. Temperatura šporeta ne sme biti jaka, da testo, naglo, ne porumeni. Treba polako da se prži, i, kako se prži, tako i raste.. Kada se mekike isprže sa jedne strane, preokrenuti ih, da i druga strana porumeni.
5. Pržene mekike vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih uz sir, kajmak, dže
Savet:
Testo je jako lepo, vazdušasto, sa puno šupljina. Od ovog testa možete napraviti i pizzu.

Нема коментара:

Постави коментар