Странице

уторак, 13. јун 2017.

Čokoladni kolač sa pijanim višnjama

Testo sa čokoladom:

  • 100 g čokolade
  • 125 g putera
  • 50 g šećera
  • 2 jajeta
  • 120 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma
  • 1 prstohvat soli

Testo sa krem sirom:

  • 300 g krem sira
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • 1/2 kesice vanil šećera sa ukusom ruma

...i još:

  • 300 g očišćenih višanja
  • 4 kašike likera od višanja
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika brašna

Glazura:

  • 100 g čokolade
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 20 g putera
  • 4 kašike soka, u kome su se marinirale višnje

Priprema:

1. Prvo pripremiti višnje. Očišćene višnje staviti u manju ali dublju posudu i preliti ih sa likerom. Promešati, pa ih posuti sa cimetom i šećerom. Ostaviti da odstoje pola sata. Zatim ih staviti u cetku da se ocede.
2. Testo sa čokoladom: Čokoladu i puter staviti na tihu vatru, i, uz neprestano mešanje, otopiti i, dobro, sjediniti. Ostaviti da se prohladi.
3. Odvojiti belanca od žumanaca (od dva jajeta), pa belanca, uz dodatak prstohvata soli, čvrsto umutiti. Dodati šećer i mutiti da se šećer otopi. Zatim ubaciti žumanca i vanil šećer, pa umutiti da se dobije penasta smesa. Sipati prohlađenu čokoladu, umutiti, pa dodati mešavinu brašna i peciva. Sjediniti mikserom, ali najmanjom brzinom. Testo sa krem sirom: Krem sir umutiti sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati jaje i sjediniti.
4. Proceđene višnje posuti kašikom brašna i promešati.
5. Uzak kalup, vel. 30x12 cm, obložiti pek papirom. Prvo sipati 1/3 čokoladnog testa i ravnomerno ga rasporediti. Pošto je testo, jako, lepljivo poslužite se, osim kašike, i vlažnim prstima. Preko čokoladnog testa sipati pola smese sa krem sirom, pa poređati polovinu višanja. Zatim staviti drugu trećinu čokoladnog testa, rasporediti ga, pa ga preliti sa ostatkom testa sa krem sirom.
6. Po površini poređati ostatak višanja i, malo, ih rukom pritisnuti da upadnu u testo.
7. Završavamo sa čokoladnim testom.
8. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Kada površina kolača porumeni, pokriti alu folijom i peći, oko, 40 minuta. Probati čačkalicom da li je pečeno. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi u kalupu.
9. Prohlađeni kolač prevrnuti na plato za posluženje, tako da donja strana kolača sada bude na površini.
10. Glazura: U manju šerpicu izlomiti čokoladu na kockice. Dodati iseckani puter i sok od mariniranih višanja. Pavlaku za kuvanje staviti da se, dobro, ugreje, ali ne sme da proključa. Vrelom pavlakom preliti smesu u šerpici i mešati da se svi sastojci otope i sjedine. Ako treba vratiti malo na vatru, ali paziti da ne provri. Sa toplom glazurom preliti kolač po površini i premazati strane kolača.
11. Kada se glazura ohladi, na sobnoj temperaturi, kolač ostaviti u frižider, dok se glazura ne stegne. Zatim ga iseći na šnitove i poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар