Странице

уторак, 20. јун 2017.

Kolač sa kokosom

Kora:

  • 120 g omekšalog maslaca ili margarina
  • 120 g šećera
  • 2 jajeta
  • 300 g brašna
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1/3 kašičice praška za pecivo

Za premazivanje korice:

  • 250 g marmelade od kajsija

Mrvičasto testo sa kokosom:

  • 60 g maslaca ili margarina
  • 5 kašika šećera
  • 9 kašika mleka
  • 120 g kokosa

Priprema:

1. Kora: U vanglicu staviti omekšali maslac (ili margarin), dodati šećer, sa vanilom, i umutiti. Ubaciti jaja i sjediniti. Na kraju dodati brašno sa pecivom. Rukom zamesiti. Dodati samo malo brašna da bi se testo oformilo u vidu lopte (i dalje treba da ostane lepljivo). Testo staviti u odgovarajuću, pobrašnjenu, posudu, prekriti je samolepljivom folijom i ostaviti u frižider, oko pola sata.
2. Mrvičasto testo sa kokosom: U šerpicu staviti maslac (ili margarin), šećer i mleko, pa staviti na vatru. Kada su se maslac (ili margarin) i šećer rastopili dodati kokos i dobro promešati. Skloniti sa vatre.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i dno obložiti pek papirom. Izvaditi testo iz frižidera i staviti ga na, pobrašnjeni, radni sto. Posuti testo sa brašnom, pa oklagijom ga razviti u veličini pleha, u kome će se kolač peći.
4. Razvijeno testo prebaciti u pleh i, dodatno, rukom formirati koru. Koru premazati marmeladom od kajsija. Preko marmelade, ravnomerno, rasporediti mrvice od kokosa.
5. Kolač staviti da se peče, u, prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kolač peći 35 minuta. Kada kokos dobije blago rumenu boju, kolač prekriti alu folijom i ispeći do kraja.
6. Ovo je jedan stari kolač, koji već duže vreme nameravam da napravim, a našla sam ga u kuvaru moje majke. Konačno sam ga napravila i, svako, ko ga proba videće da nepravedno zapostavljamo stare, isprobane, recepte naših baka i majki. Ovo je samo jedan od dokaza koliko su ti kolači ukusni.

Нема коментара:

Постави коментар