Странице

уторак, 13. јун 2017.

Krompir pljeskavice i piletina sa semenkama

Krompir pljeskavice:

  • 1 kg krompira (sa ljuskom)
  • 100 g sitnog sira
  • 120 g kačkavalja
  • 2 jajeta
  • 180 g brašna
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 veća čena belog luka
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 vezice peršuna
  • nekoliko listića sveže nane
  • biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Piletina sa semenkama:

  • 4 pileća bataka sa karabatakom
  • senf
  • miks semenki
  • (susam, semenke suncokreta i bundeve)
  • biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema:

1. Krompir pljeskavice: Krompir dobro oprati i, zajedno sa ljuskom, staviti da se skuva. Crni i beli luk staviti u secko i iseckati ga najsitnije. Isto uraditi sa kačkavaljem, peršunom i nanom.
2. Skuvani krompir ostaviti da se ohladi, pa ga oljuštiti. Uzeti dublju vanglicu pa u nju staviti iseckani krompir, jaja, iseckani crni luk, beli luk, kao i kačkavalj sa začinskim biljem. Začiniti po ukusu.
3. Na mikser postaviti žice za testo, pa dobro umutiti smesu. Dodati brašno sa pecivom, pa rukom sjediniti.
4. Vlažnim rukama formirati pljeskavice, uvaljati ih u brašno i ređati ih u posudu, koja je posuta brašnom (u jednom redu). Napravljene pljeskavice ostaviti u frižider, jedan sat.
5. Ugrejati ulje, na srednjoj temperaturi i staviti pljeskavice da se prže. Pržene vaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti ih sa mesom, jogurtom ili samo sa salatom.
6. Piletina sa semenkama: Odvojiti batak od karabataka. Meso začiniti suvim biljnim začinom i biberom i ostaviti jedan sat u frižideru. Nakon toga ga staviti da se prži. Sipati, vrlo malo, vode i meso pržiti, na srednjoj temperaturi, dok ne dobije rumenu koricu. Prženo meso izvaditi u tanjir i ostaviti da se ohladi.
7. Uključiti rernu da se ugreje, na 180 stepeni. U dublju činiju staviti miks semenki. Dno pleha, u kome će se meso peći, pokriti pek papirom.
8. Svako parče mesa premazati senfom, pa ga dobro uvaljati u semenke. Poređati meso, sa semenkama, u pripremljeni pleh. Staviti, u zagrejanu rernu, da se zapeče, oko pola sata (vreme pečenja zavisi od rerne, jer svaka rerna ne peče isto).
9. Izvaditi meso i, u mom slučaju, poslužiti sa krompir pljeskavicama i salatom od ljubičastog i običnog kupusa, rendane šargarepe i krastavaca. I, naravno, uz Staropramen. Živeli!

Нема коментара:

Постави коментар