Странице

четвртак, 22. јун 2017.

Lisnata pogača

Testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 200 ml mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1 jaje
  • 1 belance
  • 2 kašike ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje korica:

  • 50 g maslaca ili margarina

Za premazivanje pogače:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka

Priprema:

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje, belance, ulje i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na četiri dela. Od svakog dela razviti krug, malo veći, od 26cm. Svaki deo, razvijenog, testa premazivati maslacem (ili margarinom) i ređati jedan na drugi. Četvrtu koru ne premazivati.
3. Uzeti kalup, sa obručem, vel. 26cm i dno kalupa pritisnuti na, premazano, testo, da se ocrta krug. Ostatak testa (oko ocrtanog kruga) izrezati (od njega će se napraviti ružice).
4. Stranice, pomenutog, kalupa sa obručem premazati maslacem, a dno prekriti pek papirom. U, tako pripremljeni, kalup prebaciti testo. Krug testa iseći na osam trouglova, ali tako da 3cm od ivice kruga ostane neisečeno. Zatim svaki trougao raseći, po dužini, pa svaki, rasečeni, deo spiralno uviti.
5. Od ostatka testa napraviti ružice i poređati ih oko pogače (na svaki trougao), a jednu ružicu staviti na sredinu pogače.
6. Ostaviti pogaču da naraste. Naraslu pogaču premazati mešavinom žumanceta i mleka. Staviti je da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
7. Kada se pogača ispeče (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi kalup iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
8. Zatim skinuti obruč, skloniti pek papir i pogaču prebaciti na tacnu. Uživajte u ukusu!

Нема коментара:

Постави коментар