Странице

субота, 24. јун 2017.

Pita sa sirom i palačinkama

Testo za palačinke:

  • 3 čaše (od 250 ml) brašna
  • 5 većih jaja
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mleka
  • 400 ml gazirane vode
  • 400 ml obične vode

Fil:

  • 1/2 kg sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli

Preliv:

  • 1 čaša gustog, jogurta
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. Testo za palačinke: U odgovarajuću posudu staviti brašno. Dodati jaja, so, šećer i ulje. Posebno pomešati mleko, gaziranu i običnu vodu. Dodavati, postepeno, u masu sa brašnom i umutiti mikserom.
2. U teflonski tiganj, vel. 26cm, sipati malo ulja i staviti ga da se zagreje. Ispeći palačinke (sipati punu kutlaču testa, i za svaku palačinku sipati malo ulja u tiganj).
3. Fil: U vanglicu staviti sir, dodati jaja, so i, viljuškom, sjediniti.
4. Uzeti tepsiju, vel. 26cm, i obložiti je pek papirom. Papir premazati maslacem. Za ovu veličinu tepsije potrebno je 10 palačinaka, da se napravi pita.
5. Uzeti jednu, prohlađenu, palačinku i preko nje staviti dve kašike fila. Fil razmazati po celoj palačinki. Uviti palačinku u rolat, saviti u oblik puža i staviti na sredinu tepsije. Ostale palačinke filovati, uvijati u rolat i ređati ih, u krug, oko postavljene palačinke na sredini tepsije (kao kada se ređaju kore za pitu).
6. Preliv: Dobro umutiti jogurt i jaje, dodati kašičicu soli, kao i ostatak fila (ako vam je preostao). Sa napravljenim prelivom, kašikom, ravnomerno preliti pitu.
7. Pitu staviti da se peče u, prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada krajevi pite porumene a sredina dobije bledo žutu boju, pita je pečena. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi. Zatim je prebaciti na odgovarajuću tacnu, skloniti pek papir i poslužiti pitu.

Нема коментара:

Постави коментар