Странице

недеља, 04. јун 2017.

Pletenica sa čokoladom

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 100 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 100 g šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika ruma
  • 1 belance (žumance ostaviti
  • za premazivanje testa)
  • 1 jaje
  • 80 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
  • 50 g suvog grožđa
  • 1 kockica kvasca

Za fil:

  • 200 g čokolade
  • 4 krem bananice

Priprema:

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati jaje, belance, rum, ulje, šećer, so, sok od pomorandže i uskisli kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da poraste. Kada je testo upola naraslo posuti ga sa suvim grožđem (koje je prethodno bilo potopljeno u vrelu vodu, 10 minuta), premesiti ga i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
2. Dok čekamo testo da stigne spremamo fil. Za fil: Čokoladu izlomiti, staviti u manju posudu, pa na pari je otopiti. Krem bananice iseckati na kockice.
3. Narašlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
4. Oba dela razviti u pravougaoni oblik.
5. Svaki deo testa premazati sa po pola istopljene i prohlađene čokolade.
6. Zatim preko čokolade posuti iseckane krem bananice.
7. Tako nafilovano testo uviti u rolate.
8. Od rolata isplesti pletenicu i staviti u pleh, preko pek papira.
9. Sačekati da testo naraste, a za to vreme uključiti rernu da se zagreje, na 180 C. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče. Ispečeno testo (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi, pokriti krpom i sačekati 10-15 minuta, da odstoji, da se prohladi.
10. Prohlađeno testo iseći i poslužiti. Ko voli može da pospe sa šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар