Странице

уторак, 13. јун 2017.

Pogačice sa šafranom

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašika šećera
  • 130 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 80 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1 žumance
  • 1 kesica praška za pecivo sa šafranom

Za premazivanje:

  • 1 belance

Priprema:

1. U toploj mešavini vode i mleka, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, jogurt, ulje, žumance, pecivo sa šafranom i pripremljen, kvasac. Zamesiti testo.
2. Testo staviti u nauljenu vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti da uskisne.
3. Kada testo naraste prebaciti ga na, pobrašnjeni, radni sto. Od testa napraviti veknu (samo ga rukom izvući u dužinu) i podeliti na devet delova. Od svakog dela, nauljenim rukama, napraviti pogačicu.
4. Napravljene pogačice poređati u pleh, preko pek papira. Prekriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
5. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Kada pogačice narastu premazati ih, umućenim (viljuškom umutiit) belancetom, i staviti da se peku.
6. Kada pogačice porumene izvaditi pleh iz rerne i prekriti ga kuhinjskom krpom. Ostaviti da se pogačice prohlade, pa ih poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар