Странице

среда, 05. јул 2017.

Hleb sa speltinim i ječmenim brašnom

Potrebno je:

  • 340 g speltinog brašna
  • 160 g ječmenog brašna
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 2 kašičice smeđeg šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 400 ml jogurta (0,5%mm)

Priprema:

1. Jogurt sipati u dublju posudu, dodati sodu bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu, dok se spreme ostali sastojci.
2. U vanglicu staviti speltino i ječmeno brašno, dodati so, šećer, prašak za pecivo, pa promešati. Zatim sipati maslinovo ulje i jogurt, sa sodom bikarbonom. Zamesiti testo (testo je, jako, lepljivo, ali tako i treba da bude).
3. Dno tepsije, vel. 26 cm, prekriti pek papirom, a stranice premazati maslacem (margarinom). Papir premazati, malo, maslacem. U pripremljenu tepsiju prebaciti testo, pa ga vlažnim rukama, ravnomerno, rasporediti. Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti da se odmori, dok se rerna ne zagreje na 170 stepeni.
4. Kada se rerna zagrejala, hleb premazati mešavinom ulja i vode (1:1) i staviti da se peče. Pečeni hleb izvaditi, ponovo ga premazati mešavinom ulja i vode. Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da odstoji u tepsiji, zatim ga izvaditi iz tepsije, skloniti pek papir i umotati u kuhinjsku krpu, da se ohladi, pa ga poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар