Странице

уторак, 11. јул 2017.

Kolač sa kajsijama

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 200 ml jogurta
  • 200 g šećera
  • 210 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

... i još:

  • kajsije

Priprema:

1. Ovaj kolač sam radila po receptu Marte Šoša, iz grupe Živ-žlicom i vilicom. Marta je mere dala u čašama od jogurta, ja sam to pretočila u merne jedinice. U originalnom receptu u testo idu korica limuna i rum, po želji. Ja nisam stavila ni koricu limuna, ni rum, želela sam da mi se osete samo kajsije. Fantastičan je kolač!
2. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublji sud i, uz postepeno dodavanje šećera, čvrsto umutiti. Dodavati jedno po jedno žumance i mutiti da se dobije penasta smesa.
3. Zatim dodati jogurt i ulje, pa sjediniti. Na kraju ubaciti mešavinu brašna i praška za pecivo, i mikserom (najmanjom brzinom) sjediniti.
4. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, premazati ga uljem i posuti brašnom. Blagim udaranjem ruku, brašno rasporediti po celom plehu, a ostatak istresti.
5. U pripremljeni pleh sipati umućenu smesu. Po površini rasporediti (gusto), prepolovljene, kajsije, sa otvorom ka testu. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
6. Kada kolač porumeni izvaditi ga iz rerne (probati čačkalicom da li je pečen) i ostaviti da se ohladi. Zatim ga iseći na kocke i poslužiti. Ko želi može kolač da pospe šećerom u prahu.

Нема коментара:

Постави коментар