Странице

понедељак, 03. јул 2017.

Lepinje - mekane kao duša

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje lepinja:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka

Priprema:

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje, prašak za pecivo i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo. Umešeno testo prekriti providnom folijom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri, jednaka, dela. Od svakog dela formirati, rukom, okruglu lepinju, debljine 1cm.
3. Napravljene lepinje poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu (oko pola sata)
4. Narasle lepinje premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih posuti semenkama (ja sam koristila mix semenki - ovsene pahuljice, seme lana, oljušteni suncokret i golice bundeve).
5. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Staviti lepinje da se peču (ja sam ih pekla 10 minuta. Svaki šporet različito peče, zato pazite da vam ne izgore). Čim porumene, odmah, ih izvaditi i umotati u, veću, kuhinjsku krpu. Ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар