Странице

недеља, 09. јул 2017.

Medene veknice

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 1 kašika meda
  • 1,5 kašičica soli
  • 350 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 30 ml ulja
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje veknica:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika vrele vode
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati med, so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti ga, da uskisne.
2. Kada testo naraste prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti valjak i staviti u pleh (vel. 30x40cm), preko pek papira. Napravljene veknice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
3. Kada su veknice narasle staviti ih da se peču (ne premazivati ih ničim), u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
4. Kada veknice porumene izvaditi ih iz rerne i, odmah, premazati mešavinom ulja, vode i soli. Prekriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар