Странице

понедељак, 31. јул 2017.

Pita sa mesom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu

Za fil:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 veći praziluk
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • biber
  • suvi biljni začin

Za preliv:

  • 3 jajeta
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 1 čaša (od kisele pavlake) kisele vode
  • 1/2 kašičice soli

I još:

  • 200 ml ulja (za premazivanje kora i za preliv)

Priprema:

1. Praziluk iseckati sitno i na malo ulja ga propržiti. Kada malo omekša dodati mleveno meso i sve zajedno dinstati. Posuti biberom i suvim biljnim začinom, pa nastaviti prženje, dok masa ne ostane potpuno suva. Ostaviti da se ohladi.
2. Odvojiti žumanca od belanaca. U hladnu smesu, sa mesom, ubaciti pola čaše kisele pavlake, pecivo i žumanca. Sve, varjačom, sjediniti.
3. Odvojena belanca, samo, blago umutiti, pa dodati u fil.
4. Kore raširiti na radnoj površini. Uzeti pleh (vel. 24x40 cm) i prema njemu iseći kore (ostatke, od isečenih kora, takođe ređati u pleh, između celih kora). Isečene kore podeliti na tri dela. Pleh podmazati uljem (od 200 ml) i početi sa ređanjem kora. Staviti prvu trećinu kora i svaku premazati (četkicom) uljem.
5. Posle prve trećine poređanih kora rasporediti pola fila sa mesom. Nastaviti sa ređanjem druge trećine kora, (a između ređati parčiće kora, koji su ostali kada smo isekli kore, prema dnu pleha, gde će se ređati), svaku premazivati sa uljem, pa staviti ostatak fila. Poređati i zadnju trećinu kora. Tako poređanu pitu iseći na kocke. Ostatak ulja, dobro, zagrejati, pa preliti po isečenim ivicama.
6. Preliv: Odvojiti belanca od žumanaca, pa ih, sa dodatkom pola kašičice soli, čvrsto umutiti. Dodati žumanca i penasto umutiti, zatim dodati drugu polovinu kisele pavlake i čašu kisele vode. Sjediniti, pa preliti preko isečene pite.
7. Sačekati pola sata da pita upije tečnost. Rernu zagrejati na 180 C. Posle pola sata pitu prekriti alu-folijom i staviti da se peče.
8. Pitu peći dvadeset minuta pod alu-folijom, pa je izvaditi i skloniti foliju.
9. Vratiti pitu u rernu da se ispeče do kraja. Kada dobije zlatno rumenu boju izvaditi je, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.
10. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti sa salatom, po želji.

Нема коментара:

Постави коментар