Странице

недеља, 13. август 2017.

Voćni, kremasti, kolač

Korica:

  • 300 g brašna
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kesica vanilin šećera sa ukusom ruma
  • 1 limun (izrendana korica)
  • 2 kašike kakaoa

Voće:

  • 3 veće breskve
  • 3 veće nektarine
  • 5 šljiva
  • 150 g kupina
  • 2 kašičice cimeta
  • 2 kašike kokosovog brašna

Preliv:

  • 1/2 l mleka
  • 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika ruma

Priprema:

1. Korica: U vanglicu staviti omekšali maslac i šećer u prahu, pa viljuškom kremasto umutiti. Dodati jaje, vanil šećer, sa ukusom ruma, izrendanu koricu limuna i sjediniti. Brašno pomešati sa pecivom i kakaom, pa ubaciti u umućenu smesu sa puterom. Rukom umesiti testo. Umešeno testo formirati u oblik lopte, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider, na jedan sat.
2. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm i obložiti ga pek papirom. Izvaditi testo iz frižidera, pa ga na pobrašnjenoj površini razviti u krug, malo veći od kalupa, u kome će se peći. Prebaciti testo u kalup i izvući ivice, visine 5 cm.
3. Breskve oljuštiti i iseći na polumesece, nektarine ne treba ljuštiti, pa i njih iseći na polumesece, a šljive iseći na četvrtine. Rasporediti voće preko kore i zadnje staviti kupine.
4. Voće posuti sa cimetom i kokosom.
5. Preliv: Puding skuvati na uobičajeni način, prema uputstvu sa pakovanja, samo što se stavlja pet kašika šećera. Kada je puding skuvan, skloniti ga sa vatre, sipati rum, promešati i preliti preko voća.
6. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Ja sam ga pekla 40 minuta, ali pošto je svaki šporet drugačiji, probati testo čačkalicom. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
7. Kada se kolač ohladio, skinuti obruč, staviti ga u frižider na jedan sat, pa poslužiti.

Нема коментара:

Постави коментар