Странице

среда, 04. јануар 2017.

Česnica

Potrebno je:

  • 800 g brašna
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • 180 ml kiselog mleka
  • 1 kašika meda
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kockica kvasca
  • 50 ml ulja

...i još:

  • 1 metalni novčić
  • 125 g rastopljenog putera

Priprema

1. U mleko staviti kašičicu šećera i staviti da se ugreje. U toplo mleko (ne vrelo) razdrobiti kockicu kvasca i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, med, so, ulje, kiselo mleko i nadošli kvasac. Ubaciti i metalni novčić. Umesiti testo, da bude mekano. Ostaviti ga da udvostruči svoju zapreminu. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela, (najveći deo, srednji i najmanji), pa najveći deo testa podeliti na pola.
2. Pošto smo najveći deo testa podelili na pola, sada jednu polovinu razvučemo u obliku elipse, što duže, a od druge polovine napravimo valjak.
3. Razvučenu elipsu premažemo rastopljenim puterom i na sredinu postavimo valjak, od testa. Elipsasti deo testa, sa strane, isečemo na trake.
4. Trake prebacujemo preko valjka i vezujemo u čvor.
5. Tepsiju, vel. 30 cm obložimo pek papirom, a stranice premažemo puterom. Pripremljeno testo prebacimo u tepsiju i napravimo krug.
6
Srednji deo testa isečemo na četiri dela. Svaki deo razvijemo u krug, vel. malog tanjirića. Uzmemo jedan krug testa, premažemo rastopljenim puterom, pa stavimo drugi deo testa. I njega premažemo puterom, kao i treću koru. Četvrtu koru ne premazujemo. Nju razvučemo malo veću, pa ivice podavijemo ispod, formiranog, kruga. Tako formirano testo prebacimo u sredinu tepsije i isečemo ga na osam delova, ali ne do kraja,
7. Sada svaku osminu kruga isečemo po sredini.
8
Uzeti vrh isečenog trougla, pa ga provući dva puta, kroz napravljeni zarez, na sredini i nasloniti na krug testa, prema ivici.
9. Od najmanjeg dela, takođe, iseći četiri jufke, razviti ih i premazivati, pa slagati jednu preko druge. Napravljeni krug testa staviti u sredinu pogače, a od ostatka testa (od elipsastog dela malo otkinuti) napraviti krst, pa ga staviti na sredinu česnice.
10. Ostaviti česnicu da poraste, dok se rerna ne ugreje na 170 stepeni. Naraslo testo premazati mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ga staviti da se peče. Kada porumeni (probati čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i pokriti krpom.
11. Posle 20-ak minuta staviti na sto i poslužiti.
Savet :
Metalni novčić (pre nego se stavi u testo) staviti u malo lonče, naliti hladnom vodom, dodati jednu kašičicu sode bikarbone i staviti da prokuva. Od momenta ključanja kuvati 2-3 minuta, pa ga dobro oprati sunđerom za sudove. Sada možete, slobodno, da ga stavite u testo (ili možete da ga uvijete u alu foliju).

Posna pogača za Badnje veče

Potrebno je:

  • 200 g obarene i ispasirane bundeve
  • 100 g obarene šargarepe
  • 250 ml vode
  • 50 g rastopljenog margarina
  • 1 kašika meda
  • 2 kašičice soli
  • 1 kockica kvasca
  • 650 g brašna

Za premazivanje :

  • 120 g rastopljenog margarina

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom meda, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno, dodati so, rastopljeni margarin (50 g), ispasiranu bundevu i izrendanu, obarenu, šargarepu, koja je viljuškom izgnječena.
2. Sipati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Ako treba dodati još brašna, da se dobije mekano testo, koje se ne lepi za ruke. Ostaviti zamešeno testo da naraste.
3. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na osam delova. Svaki deo razviti u veličini manjeg tanjira, premazivati rastopljenim margarinom i ređati jedan deo preko drugog. Zadnji deo ne premazivati.
4. Razviti veliku koru, debljine 0,5 cm. Tepsiju, vel. 30 cm obložiti pek papirom. Vaditi većom čašom krugove testa. Ređati ih u tepsiju, u krug, tako da svaki naredni krug pokriva polovinu prethodnog kruga. Za sredinu pogače, krugove vaditi manjom čašom, od prethodne. Od ostatka testa napraviti ukrase po želji. Ostaviti da naraste, pa premazati rastopljenim margarinom. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
5. Pečenu pogaču izvaditi i pokriti krpom, da odstoji 15-ak minuta. Izvaditi je iz pleha i poslužiti. HRISTOS SE RODI.

Kolač sa mentom

Potrebno je:

  • 2 kašike suve mente
  • 250 ml vrele vode
  • 3 kapi esencije mente
  • 120 g omekšalog maslaca
  • 300 g šećera
  • 3 jajeta
  • 120 g Menaž čokolade
  • 320 g brašna
  • 120 ml kiselog mleka
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/4 soli

I još:

  • 1 kesica belog šlag krema
  • zelena boja za kolače
  • 3 kapi esencije mente

Priprema

1. Dve kašike suve mente staviti u odgovarajuću posudu i preliti sa 250 ml vrele vode. Poklopiti i ostaviti 10-tak minuta (kao kada se kuva čaj). Zatim procediti tečnost sa mentom, dodati esenciju mente i ostaviti da se ohladi.
2. U kiselo mleko staviti sodu bikarbonu, promešati i ostaviti na stranu (kiselo mleko staviti u dublju čašu, jer sa dodatkom sode, masa mleka će porasti). Menaž čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se prohladi.
3. U vanglicu staviti omekšali maslac i šećer, pa mikserom penasto umutiti. Dodavati jaja, jedno po jedno, muteći mikserom. Zatim sipati prohlađenu čokoladu, sjediniti sa smesom, pa ubaciti kiselo mleko sa rastvorenom sodom bikarbonom.
4. Dobro sjediniti smesu. Sipati proceđeni čaj sa mentom, pa dodati mešavinu brašna, peciva i soli. Dobro sjediniti da nema grudvica.
5. Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm i obložiti ga pek papirom. Papir premazati uljem (četkicom). Sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
6. Probati čačkalicom da li je kolač pečen (vreme pečenja je individualno, jer zavisi od šporeta - moj kolač se pekao 40 minuta). Paziti da se ne presuši. Čačkalica iz sredine kolača treba da ostane vlažna.
7. Pečen kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi, pa skinuti obruč, skloniti pek papir i kolač postaviti na plato za posluženje.
8. Krem šlag (od 70 g) umutiti po uputstvu na kesici, pa dodati malo zelene boje za kolače (količinu sami odredite, koliko želite da vam zelena boja bude jaka) i esenciju mente.Premazati ceo kolač, ostaviti pola sata u frižider, pa poslužite. Ko voli ukus mente biće oduševljen kolačem (kao ja, pošto mentu obožavam).

Pirinač sa pilećim batacima i pavlakom

Potrebno je:

  • 3 veća pileća bataka
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 100 g šampinjona
  • 1 čaša (od 180 ml) pirinča
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 pileća kockica za supu
  • 3 čaše vrele vode
  • 50 g putera
  • ulje
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Crni luk iseckati sitno, šargarepu krupno narendati, a šampinjone iseći na deblje listiće. Meso posuti suvim biljnim začinom i biberom, pa ga staviti da se prži, na mešavini putera i, malo, ulja. Kada meso dobije rumenu boju izvaditi ga u tanjir i držati na šporetu.
2. U masnoći, gde se meso pržilo ubaciti iseckani crni luk i šampinjone. Posuti začinima i dinstati dok, malo, ne omekšaju.
3. Zatim dodati narendanu šargarepu i opran u nekoliko voda, pirinač.
4. Sve dobro promešati i pržiti pet minuta. Posle pet minuta dodati kockicu za supu i naliti sa jednom čašom (od jogurta) vrele vode. Uključiti rernu da se zagreje na 200 C. Nastaviti sa dinstanjem, još pet minuta pa dodati kiselu pavlaku, dobro promešati da se pavlaka sjedini sa ostalim sastojcima, i naliti još dve čaše vrele vode. Promešati i probati da li treba još začiniti...
5. Uzeti odgovarajuću posudu za pečenje, podmazati je i u nju, preručiti smesu sa pirinčem. Promešati da se pirinač svuda ravnomerno rasporedi. Po vrhu staviti pileće batake, malo ih pritisnuti, da do polovine upadnu u pripremljenu smesu.
7. Staviti u zagrejanu rernu, da krčka, dok sva voda ne ispari. Izvaditi i poslužiti.