Странице

четвртак, 05. јануар 2017.

Ljuti sos uz ribu

Potrebno je:

  • 1 ljuta crvena paprika (sveža)
  • 4 češnja belog luka
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 100 ml belog vina
  • 1 vezica svežeg peršuna
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice brašna
  • 100 ml vode
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Priprema

1. Papriku očistiti od semena i sitno iseckati. Beli luk i peršun, takođe, sitno iseckati. Na malo ulja staviti iseckanu papriku da se prži. Kada paprika omekša, dodati beli luk i nastaviti sa prženjem, dok i luk ne omekša. Zatim, dodati iseckani peršun, pasirani paradajz i belo vino. Kuvati, uz povremeno mešanje, oko pet minuta. Na kraju posuti sa kašičicom šećera i preliti vodom, u kojoj je rastvoreno brašno. Promešati, minut-dva. Ispasirati štapnim blenderom. Poslužiti uz prženu ribu.

Pečena skuša sa začinima

Potrebno je:

  • 2 veće skuše
  • začin za ribe

...i još:

  • limun
  • mirođija
  • ruzmarin
  • iseckani beli luk

Priprema

1. Ribu očistiti, oprati i, kuhinjskim papirom, utapkati višak vode. Osušenu ribu, dobro, posuti začinom za ribu.
2.  Zatim u unutrašnjost ribe staviti sitno iseckani beli luk, isečen limun (limun iseći na krugove, pa svaki krug, uzdužno, prepoloviti), mirođiju i ruzmarin. Začine staviti, količinski, po ukusu.
4. Pripremljenu ribu staviti na foliju, podmazanu uljem. Ribu, takođe, premazati uljem. Po površini ribe poređati kolutove limuna.
5. Foliju umotati kao omot od bombona (sa jedne i druge strane folije dobro uvrtiti foliju) i staviti ribu u pleh da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Posle 40 minuta izvaditi pleh sa ribom, pažljivo raseći foliju, po sredini, skloniti limun sa površine ribe i vratiti ribu da, samo malo, porumeni. Poslužiti skušu uz krompir salatu i dobro crno vino..


Piletina u soku od pomorandže

Potrebno je:

  • 3 veća pileća karabataka
  • 1 kašičica pikantnog senfa
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika tabasko sosa
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1 kašika kečapa
  • 1 kašika biozačina
  • 1 veća pomorandža (sok)

...i još:

  • 600 g krompira
  • 300 g šampinjona
  • 2 kašičice biozačina
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 50 ml ulja
  • 100 ml belog vina

Priprema

1. U dublju posudu pomešati sve navedene začine. Meso istrljati sa pripremljenim začinima, a ostatak začina preliti preko mesa i ostaviti da odstoji 30 minuta.
2. Krompir očistiti i iseći na četvrtine. Šampinjone iseći na pola. Staviti isečeno povrće u dublju činiju, pa ga posuti sa biozačinom i alevom paprikom i dobro promešati. Naliti sa uljem i belim vinom i još jedanput promešati.
3. U vatrostalnu činiju (prethodno nauljenu) izručiti pripremljeni krompir sa šampinjonima, pa preko poređati pileće meso. Preko mesa preliti ostatak marinade. Poklopiti činiju (ili prekriti alu folijom) i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni jedan sat.