Странице

понедељак, 09. јануар 2017.

Pita sa bundevom

Potrebno je:

  • 1/2 kg kora za baklavu
  • 1 kg narendane bundeve
  • šećer
  • griz
  • cimet
  • ulje

Priprema

1. Izrendanu bundevu iscediti rukama, ako ima višak tečnosti da se otkloni. Za ovu količinu bundeve potrebno je 18 kora, da bi se dobilo 9 rolata, po 2 kore.
2. Raširiti jednu koru, poprskati je uljem, posuti sa jednom kašikom šećera i kašičicom griza. Staviti drugu koru, pa je, isto, poprskati uljem, posuti sa jednom kašikom šećera, kašičicom griza, kašičicom cimeta i, po celoj površini, rasporediti deo bundeve. Saviti malo koru sa obe strane, pa uviti rolat. Rolat staviti u podmazani pleh, od el. šporeta.
3. Isti postupak ponoviti sve dok ima kora i fila. Poređane rolate premazati uljem i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni.
4. Kada pita porumeni izvaditi je i ostaviti da se ohladi. Ja je ne pokrivam krpom, jer volim da mi je kora hrskava. Ko voli mekšu koricu, kada se pita izvadi iz rerne treba je pokriti, da bi korica omekšala.

Pizza rolat

Potrebno je:

  • 1/2 kg debljih kora za pitu

Za premazivanje kora:

  • 1/2 l jogurta
  • 9 kašika griza
  • 70 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo

Fil:

  • 300 g suhomesnatog, po izboru
  • 300 g kačkavalja
  • 100 ml kečapa
  • origano

Premazivanje rolata po vrhu:

  • 1 jaje
  • 1/2 čaše kisele pavlake

Priprema

1. Kore podeliti na dva dela, da svaki rolat ima po pet kora.
2. Za premazivanje kora: Sve navedene sastojke sjediniti žicom za mućenje i ostaviti 10 minuta, da odstoje.
3. Uzeti jednu koru i premazati je smesom sa jogurtom. Tako uraditi i sa ostale tri kore, slažući ih jednu preko druge. Zatim staviti petu koru, pa je premazati sa pola količine kečapa, narendati pola količine kačkavalja i preko složiti pola količine suhomesnatog. Posuti sa origanom, količina po ukusu.
4. Saviti malo stranice rolata unutra (da ne bi iscureo kačkavalj), pa uviti rolat i staviti u pleh, preko pek papira. Na isti način napraviti i drugi rolat.
5. Rolate premazati mešavinom jajeta i kisele pavlake i  staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Kada dobiju zlatno rumenu boju izvaditi pleh iz rerne i ostaviti da se, rolati, prohlade.
6. Seći na krupnije parčiće i poslužiti.

Šeherezada torta

Potrebno je:

  • 600 g turskog keksa

Fil 1:

  • 1,5 l mleka
  • 5 kesica pudinga sa ukusom karamele
  • 12 kašika šećera
  • 250 g putera

Fil 2:

  • 500 g bele šlag pene
  • 500 ml kisele vode

Priprema

1. Turski keks podeliti na četiri dela. Ja sam ređala na plato keks, u obliku pravougaonika, 4x 8 komada. Ovaj keks se ne natapa u mleko, pa je poželjno da se napravi dan - dva pre posluženja, da bi keks mogao, fino, da omekša.
2. Fil 1: Ovaj fil skuvati kao svaki puding (od 1,5l mleka odvojiti pola litra i razmutiti puding. Ostatak mleka, zajedno sa šečerom, staviti da provri. U provrelo mleko sipati razmućeni puding i skuvati da se zgusne). Ostaviti da se ohladi, pa dodati, penasto, umućeni puter. Mikserom dobro sjediniti, da se dobije gladak krem. Podeliti krem na četiri dela.
3. Fil 2: Šlag umutiti sa hladnom kiselom vodom.
4. Na prvi red, poređanog, keksa, na plato za posluženje, staviti jednu četvrtinu krema sa pudingom i ravnomerno ga rasporediti. Preko staviti četiri kašike, umućenog, šlaga, pa i njega ravnomerno razmazati. Nastaviti sa ređanjem do kraja(još 3x).
5. Na kraju celu tortu premazati šlagom (koji je preostao) i, tortu, ostaviti u frižider. Budite strpljivi, dan - dva neka torta odstoji u frižideru, pa onda "navalite" - torta je, veoma, ukusna.

Svinjsko meso u pikantnom sosu

Potrebno je:

  • 700 g svinjskog mesa od buta
  • 30 g brašna
  • 50 ml ulja
  • 50 g margarina
  • suvi biljni začin
  • biber

Sos:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 1 sveža zelena paprika
  • 1/2 ljute sveže papričice
  • 2 kašike pikantnog senfa
  • 1 kašika koncetrata paradajza
  • 100 ml belog vina
  • 1 kašika limunovog soka
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 žumance
  • voda
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Meso oprati, dobro izbrisati (da se osuši), pa ga iseći na veće kockice.
2. U tiganj staviti ulje i margarin i zagrejati. Isečeno meso posuti sa brašnom, dobro promešati i izručiti na zagrejanu masnoću. Posuti sa začinima.
3. Naglo ga propržiti da samo malo porumeni, pa ga izvaditi u tanjir i držati na šporetu.
4. Sos: Crni i ljubičasti luk iseći na rebarca, beli luk sitno iseckati, a papriku na krugove. Iseckano povrće staviti u masnoću gde se pržilo meso. Posuti začinima, promešati i dinstati da malo, povrće, omekša.
5. Vratiti meso u povrće, dodati senf, koncetrat paradajza, limunov sok i dobro promešati. Naliti vrelu vodu da pokrije meso i nastaviti sa krčkanjem.
6. Krčkati dok ostane pola tečnosti, pa naliti belo vino i 100 ml vrele vode, promešati i nastaviti sa dinstanjem, još 10-ak min
7. Pavlaku za kuvanje umutiti sa žumancetom i sipati u sos sa mesom. Dobro promešati, krčkati 2-3 minuta, probati da li treba još začina i skloniti sa šporeta. Poslužiti uz bareni pirinač ili uz krompir pire i, po mogućstvu, salatu od kiselog kupusa.