Странице

недеља, 15. јануар 2017.

Pogača

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 60 g masti
  • 125 ml mleka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 100 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac, pa zamesiti testo. Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti oko pet minuta. Testo prebaciti u dublju posudu, koju ste posuli brašnom, prekriti providnom folijom (ili posudu sa testom staviti u plastičnu kesu) i ostaviti u frižider, preko noći. Ujutru izvaditi testo iz frižidera i odmah ga rastanjiti u pogaču, u plehu, preko pek papira. Ostaviti sat vremena da testo naraste, izbockati ga čačkalicom (da se ne bi odvojila gornja korica), premazati površinu pogače vodom i staviti da se peče, na 180 C. Čim rerna bude mlaka ubaciti pogaču i peći dok ne porumeni.
2. Pečenu pogaču izvaditi, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da odstoji 15 minuta. Posle toga je lomite (pošto se pogača ne seče) i poslužiti uz prilog po želji. Jako je zahvalna što može, recimo, da se zamesi u subotu uveče i u nedelju ujutru, decu da probudi miris sveže pečene pogače.