Странице

среда, 25. јануар 2017.

Makarone sa orasima i suvim grožđem

Potrebno je:

  • 400 g posnih makarona
  • 100 g suvog grožđa
  • 200 g mlevenih oraha
  • 1/2 čaše (od 200 ml) šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu

Priprema

1. Staviti 2 l vode u dublju šerpu, sipati 1/2 čaše šećera i staviti da provri. U provrelu vodu staviti da se skuvaju makarone.
2. Skuvane makarone (paziti da se ne prekuvaju) procediti i dobro isprati pod mlazom hladne vode.
3
U potpuno hladne makarone staviti mlevene orahe, suvo grožđe (prethodno potopljeno u rumu), vanilin šećer i šećer u prahu, po ukusu.
4. Dobro promešati i poslužiti.

Projice sa kajmakom

Potrebno je:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 100 g rastopljenog margarina (putera)
  • 150 ml mleka
  • 50 g zrelog kajmaka
  • 100 ml jogurta
  • 100 g krupnije izdrobljenog sira
  • 2 jajeta
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema

1. U vanglicu razbiti dva jajeta. Žicom za mućenje ih samo sjediniti (ne mora mnogo da se muti). Dodati istopljeni margarin (puter), u tankom mlazu, neprestano muteći žicom. Zatim sipati kiselu vodu, mleko i jogurt i sve sjediniti. Pomešati obe vrste brašna sa pecivom i solju, pa dodati u umućenu masu. Dobro žicom umutiti, da nema grudvica od brašna. Na kraju dodati izdrobljeni sir i kajmak i kašikom promešati.
2. Kalup za projice (ili mafine-pošto služi za pečenje jednih i drugih, od 12 kom.) dobro podmazati margarinom (puterom), pa u svako udubljenje sipati umućenu smesu, više od 2/3 ukupne visine kalupa. Da ostane samo, recimo, 5 mm praznog prostora.
3. Kalup sa projicama staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 C. Pečene projice izvaditi i ostaviti pet minuta, da odstoje, pa ih vaditi. Poslužiti uz priloge, po želji.

Probajte nešto novo - Sutlijaš u vidu deserta

Sutlijaš:

  • 1 čaša (od 200 ml) pirinča
  • 1 čaša vode
  • 2 čaše mleka
  • 1 čaše šećera

Fil 1:

  • 1 kesica šlag krema od vanile
  • 100 g kokosa
  • 50 g bele čokolade (krupno izrendane)
  • 130 ml mleka

Fil 2:

  • 1 kesica šlag krema od čokolade
  • 100 g mlevenih oraha
  • 50 g crne čokolade (krupno izrendane)
  • 50 g mlevenog keksa
  • 130 ml mleka

I još:

  • 200 g pti - ber keksa, sa maslacem
  • 50 g crne čokolade
  • 2 kašičice ulja
  • mleko (za potapanje keksa)

Priprema

1. Sutlijaš: Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode. U dublju posudu sipati jednu čašu vode i jednu čašu mleka, pa staviti da provri. Kada provri dodati pirinač i kuvati, oko 15 minuta. Kada tečnost ispari (ostane samo malo) sipati drugu čašu mleka i šećer. Kuvati na tihoj temperaturi, uz povremeno mešanje, sve dok pirinač, skoro, potpuno ne upije tečnost. Skloniti i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Fil 1: Šlag krem od vanile umutiti sa mlekom. Dodati kokos i izrendanu čokoladu, pa sjediniti. Na kraju dodati pola, pripremljenog, sutlijaša i mikserom sjediniti.
3. Fil 2: Šlag krem od čokolade umutiti sa mlekom, pa dodati mlevene orahe, izrendanu crnu čokoladu i mleveni keks. Sjediniti mikserom. Ubaciti drugu polovinu sutlijaša i dobro sjediniti.
4. Uzeti kalup, vel. 35x12x8 cm i obložiti ga samolepljivom (providnom) folijom. U kalup prvo sipati (kašikom) beli fil, pa ga vlažnom rukom ravnomerno rasporediti (lakša varijanta - na ruku navući običnu kesu, pa utapkati fil). Preko fila staviti pola keksa, prethodno natopljenog u toplo mleko.
5. Zatim staviti tamni fil, pa i njega ravnomerno rasporediti. Preko fila poređati drugu polovinu, natopljenog, keksa. Prekriti folijom i staviti u zamrzivač, 3 sata (nisam mogla da čekam celu noć da desert odleži u frižideru). Izvaditi iz zamrzivača i prebaciti u frižider, na sat vremena.
6. Zatim desert prevrnuti na tacnu za posluženje i skloniti foliju. Čokoladu sa uljem rastopiti na pari. Uzeti kesu za zamrzivač i pri dnu, jako malo, odseći vrh kese. Sipati rastopljenu čokoladu i ukrasiti desert.

Musaka sa šampinjonima, mesom i pavlakom

Potrebno je:

  • 1 kg krompira

Fil I:

  • 300 g šampinjona
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Fil II:

  • 400 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 veča glavica crnog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Za preliv:

  • 3 jajeta
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml jogurta
  • 3 kašike parmezana
  • so

Priprema

1. Fil I: Crni i beli luk sitno iseći, pa ih staviti na zagrejano ulje. Dinstati dok luk, malo, omekša, pa ubaciti šampinjone isečene na krupnije listiće. Posuti sa začinima (količina po ukusu) i dinstati dok ne ispari voda koju su pečurke pustile. Naliti pasirani paradajz, pustiti da proključa i skloniti sa vatre.
2. Fil 2: Crni luk iseći sitno i staviti ga na, zagrejano ulje da se prži. Dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg mesa), posuti začinima (osim aleve paprike) i dinstati dok se meso ne isprži. Na samom kraju dodati alevu papriku, promešati i skloniti sa vatre.
3. Krompir oljuštiti i iseći na tanje krugove. Uzeti posudu koja će ići u rernu, podmazati je uljem, pa staviti trećinu isečenog krompira. Preko sipati prvi fil i rasporediti po celoj površini. Ide druga trećina krompira, pa drugi fil. Na kraju staviti zadnju trećinu krompira i sipati vodu, da tečnost dođe do zadnjeg sloja krompira. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni, da se peče dok voda ne ispari.
4. Preliv: Umutiti jaja, dodati so (po ukusu), pavlaku i jogurt. Sve sjediniti. Izvaditi jelo iz rerne, preliti ga sa pripremljenim prelivom, posuti sa parmezanom i staviti ponovo u rernu. Smanjiti temperaturu na 190 stepeni i peći dok jelo ne dobije lepu rumenu boju.
5. Poslužiti sa salatom, po izboru.