Странице

четвртак, 02. фебруар 2017.

Hleb od graham brašna

Potrebno je:

  • 200 g graham pšeničnog brašna
  • 200 g belog brašna (T- 400)
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 kašičice meda
  • 300 ml jogurta
  • 50 ml tople vode
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica mlevenog lanenog semena
  • (ili kašičica kima)

Priprema

1. U vanglicu staviti obe vrste brašna i dodati sve navedene sastojke. Zamesiti testo. Biće malo lepljivo, ali to ne treba da vas brine. Uz dodavanje malo brašna umesiti glatko testo.
2. Dno, manje, tepsije (vel.26cm) obložiti pek papirom, a stranice premazati margarinom (maslacem). Staviti umešeno testo, u obliku lopte, i rukama ga formirati, debljine 1,5 cm. Staviti, odmah, da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 C. Peći hleb 30-35 minuta.
3. Pečeni hleb izvaditi i umotati u vlažnu krpu. Ostaviti da se prohladi i izlomiti na parčiće (može i da se seče, ali meni je lepši kada se lomi).

Kremasti rolat

Kora:

  • 6 belanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 1/3 kašičice praška za pecivo

Fil 1:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 60 ml jake crne kafe
  • 2 kašike pekmeza od kajsija
  • 100 g maslaca

Fil 2:

  • 1 kesica Eskimko čoko - oranž
  • 100 ml mleka
  • 100 g maslaca

...i još :

  • mleveni ( pečeni ) orasi

Priprema

1. Prvo staviti mlevene orahe (računajući i orahe za posipanje rolata) da se, malo, ispeku, da bi dobili prijatniji ukus.
2. Kora: U dubljoj posudi umutiti čvrsto belanca, sa postepenim dodavanjem šećera. Dodati brašno sa pecivom i mlevene orahe, pa mikserom, na najmanjoj brzini, polako sjediniti. Umućenu smesu sipati u pleh, vel. 30x40cm, preko pek papira. Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160 stepeni.
3. Pečenu koru izvaditi iz rerne i prevrnuti pleh, sa korom, na krpu, koju smo posulu šećerom u kristalu.
4. Pažljivo skloniti pek papir i testo, zajedno sa krpom, uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.
5. Fil 1: Umutiti žumanca sa šećerom, dok ne pobele. Dodati brašno i skuvanu kafu, sjediniti i skuvati krem na pari. Kada se krem zgusne, skloniti ga sa vatre, pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati penasto umućeni maslac i pekmez od kajsija. Dobro sjediniti i ostaviti 10-ak minuta u frižider.
6. Fil 2: Kesicu Eskimka sipati u dublju posudu, dodati mleko i umutiti dok se ne zgusne. Dodati umućeni maslac i ostaviti 10-ak minuta u frižider.
7. Od jednog i drugog fila odvojiti po tri kašike fila, sjediniti i ostaviti na stranu. Odmotati koru za rolat i, prvo, je premazati drugim filom, vodeći računa da ostane 2cm prazno, na suprotnoj strani.
8. Preko premazati prvi fil i uviti u rolat. Rolat prebaciti na tacnu za posluženje i premazati ga sa odvojenim filom. Ceo rolat posuti mlevenim orasima i ostaviti u frižider, da se dobro ohladi i da se kremovi stegnu (najbolje da prenoći u frižideru).

Piletina sa kornfleksom

Potrebno je:

  • 1 pile (oko 2,5 kg )
  • 3 jajeta
  • 1,5 kašičica kurkume
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 200 g brašna
  • 200 g kornfleksa
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema

1. Pile iseći na parčiće (belo meso iseći na šnicle). Isečeno pile staviti u dublju šerpu, posoliti po ukusu, naliti vodom i staviti da se kuva. Kuvano meso izvaditi rešetkastom kašikom, a supu začiniti po želji.
2. Kornfleks staviti u veću kesu, pa ga oklagijom izmrviti i prebaciti u posudu. U drugu posudu staviti brašno, dodati kurkumu, biber i suvi biljni začin (po ukusu), pa promešati da se sastojci sjedine. U treću posudu razmutiti jaja.
3. Svako parče mesa uvaljati, prvo, u brašno sa začinima, zatim u razmućena jaja i, na kraju, u izdrobljeni kornfeks. Rukom dobro pritisnuti kornfleks, da se zalepi za jaja.
4. U dublju šerpu sipati ulje, prst visine, i staviti da se ugreje, na srednjoj temperaturi. Na ugrejano ulje spuštati parčiće mesa i pržiti do zlatno rumene boje.
5. Prženo meso vaditi iz ulja i stavljati na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti uz prilog po želji.