Странице

понедељак, 06. фебруар 2017.

Krofne sa sirom

Potrebno je:

  • 1/2 kg brašna
  • 150 g sitnog sira
  • 2 jaja
  • 1/2 kockice kvasca
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml tople vode

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, ulje, izmrvljeni sir, so i pripremljeni kvasac. Umesiti testo i ostaviti da udvostruči svoju zapreminu.
3. Naraslo testo izručiti na, pobrašnjenu, radnu površinu i razviti 1cm debljine. Vaditi krugove, većom čašom ili kalupom za krofne, poređati ih na stolnjak, pokriti i ostaviti da odmore, 20 minuta.
4. U odgovarajuću posudu sipati ulje (1/3 flaše) i kada se ugreje pržiti krofne (krofne pržiti na srednjoj temperaturi, da ne bi, naglo, porumenele, a da se unutra ne isprže). Na zagrejano ulje spuštati prvo stranu testa koja je bila na stolnjaku i poklopiti. Posle jednog minuta otklopi, okreni krofne i prži, nepoklopljeno. Znači, samo se poklapa čim se testo stavi, jer tada jako lepo narastu.
5. Pržene krofne vaditi na kuhinjsku salvetu, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti tople a ukusne su i hladne.

Svinjske krmenadle u vinskom sosu

Potrebno je:

  • 3 deblje krmenadle
  • biber
  • suvi biljni začin

Fil:

  • 2 veća čena belog luka
  • 1 manja vezica peršuna
  • 100 g krem sira

Sos:

  • 2 kašičice brašna
  • 50 ml crvenog vina
  • 150 ml vode
  • 50 ml gustog jogurta
  • 1 kašika ljutog ajvara

...i još:

  • 250 ml belog vina
  • 2 čena belog luka
  • brašno

Priprema

1. Meso začiniti po želji. Ja koristim začinsku so (Kotanyi) za pečenje na žaru. Začinjeno meso ostaviti dva sata u frižideru.
2. Zatim izvaditi meso iz frižidera i, svaku, krmenadlu iseći po sredini, do koske (da se napravi "džep").
3. Fil: Beli luk i peršun sitno iseckati. Dodati krem sir i dobro sjediniti. U svaku krmenadlu staviti po jednu kašiku fila, preklopiti i, otvor, pričvrstiti čačkalicama.
4. Krmenadle uvaljati u brašno i staviti da se prže dok ne dobiju rumenu boju.
5. Zatim u tiganj ubaciti dva čena belog luka, neoljuštena, samo pritisnuta da puknu.
6. Naliti belo vino i nastaviti , na tihoj vatri, dinstanje, dok meso ne omekša. Prženo meso izvaditi u tanjir i držati ga na toplom (na šporetu).
7. Sos: Iz tiganja izvaditi beli luk, pa drvenom varjačom sastrugati sve što je ostalo od prženja mesa. U vodi razmutiti brašno, dodati crveno vino i jogurt, pa dobro sjediniti. Sipati u tiganj i promešati da se sjedini sa masnoćom.
8. Dodati ajvar i mešati da se sjedini sa smesom. Ostaviti da proključa i skloniti. Ne treba da se soli, jer je već slano od prženja mesa. Ako želite ređi sos dodati još malo tople vode.
9. Poslužiti uz salatu po želji i uz čašu dobrog crnog vina. Prijatno!