Странице

среда, 08. фебруар 2017.

Kupus kiflice

Testo:

  • 1/2 kg brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje

Fil:

  • 125 g margarina (maslaca)
  • 2 žumanceta
  • (belanca ostaviti za premazivanje kiflica)
  • 1/2 čaše od 180 g kisele pavlake
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica soli
  • 400 g sira

Priprema

1. Testo: U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu staviti brašno. Dodati so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti ga da udvostruči svoju zapreminu.
2. Fil: Dok čekamo da testo naraste pravimo fil. U odgovarajućoj posudi penasto umutimo margarin (maslac), pa dodamo žumanca i mućenjem (viljuškom) dobro sjedinimo. Dodamo kiselu pavlaku, brašno i so , pa sve sjedinimo.
3. Naraslo testo prebacimo na pobrašnjenu radnu površinu i podelimo ga na dva dele. Prvi deo testa razviti u obliku pravougaonika, tanko, i premazati sa polovinom fila. Preko fila krupno narendati 200 g sira i rukom ga malo utapkati u fil.
4. Zatim ovako pripremljeno testo uviti u rolat. Rolat iseći u cik cak formi, u trouglove. Isečeno testo poređati u pleh, preko pek papira. Isti postupak ponoviti i sa drugom polovinom testa.
5. Kiflice ostaviti da malo narastu. Za to vreme uključiti rernu, da se zagreje na 180 stepeni. Narasle kiflice premazati (sa svih strana) umućenim belancima, posuti susamom i staviti da se peču.
6. Pečene kiflice izvaditi, prekriti krpom i ostaviti 10-ak minuta. Poslužiti uz jogurt, ajvar...

Pljeskavice sa soja sosom

Potrebno je:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 5 češnja belog luka
  • 1 sveža ljuta papričica
  • 1 kašičica sveže rendanog đumbira
  • 3 grančice svežeg korijandera (ili 1/2 vezice peršuna)
  • 2 jajeta
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 3 kašike soja sosa
  • 150 ml kisele vode
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike prezli
  • 2 kašičice aleve paprike
  • biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema

1. U dublju posudu staviti mleveno meso, pa dodati sitno iseckani crni luk, beli luk i ljutu papričicu. Izmešati. Zatim dodati jaja, izrendani đumbir, iseckani korijander (ili peršun), pecivo, kiselu vodu i soja sos. Viljuškom dobro sjediniti sve sastojke. Na kraju dodati brašno, prezlu i alevu papriku, sjediniti, i ostaviti u frižider, 2-3 sata.
2. U dublji tiganj sipati ulje, 1 cm visine. Izvaditi posudu sa mesom iz frižidera, pa kašikom zahvatati smesu i spuštati u vrelo ulje. Pritisnuti kašikom, da se dobije oblik pljeskavice. Kašiku svaki put, prvo, umočiti u ulje, pa zahvatiti meso.
3. Paziti da temperatura ne bude previše jaka, jer bi pljeskavice dobile rumenu boju, a u sredini bi ostale nepržene. Pržene pljeskavice vaditi na kuhinjsku salvetu, da bi papir upio višak masnoće. Poslužiti sa crnim lukom ili salatom, po želji.