Странице

уторак, 14. фебруар 2017.

Jekina proja

Potrebno je:

  • 240 g projanog brašna
  • 120 g pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 180 g kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 120 ml ulja
  • 150 ml mleka

Priprema

1. Ovo je recept, od moje sestre, Jelice Petrović, iz Aleksandrovca (Župskog). Odavno mi priča kako pravi dobru proju, pa sam, konačno, tražila recept. Verujte, pravila sam proju, po raznim receptima, ali ovaj je nešto posebno. Ne što je od moje sestre, ali, zaista, je veoma, veoma dobar. Uveriće te se i sami, ako je napravite.
2. U vanglicu razbiti jaja, dodati so i šećer, pa žicom za mućenje sjediniti. Ne treba jaja mnogo mutiti, dovoljno da se sjedine belanca sa žumancima.
3. Zatim sipati ulje i mleko, promešati, pa dodati kiselu pavlaku. Umutiti žicom.
4. Sjediniti obe vrste brašna, dodati pecivo, promešati, pa izručiti u smesu sa jajima. Dobro žicom umutiti, da ne ostanu grudvice, od brašna.
5. Uzeti pleh, vel. 30x20 cm, i podmazati ga uljem. Sipati umućenu smesu i ravnomerno je rasporediti. Ostaviti da odmori 15 minuta.
6. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Staviti proju da se peče. Kada dobije rumenu boju, izvaditi pleh, prekriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti da se proja prohladi. Prohlađenu proju iseći na kocke i poslužiti.

Čokoladni keks punjen kikiriki puterom

Za čoko kuglice:

  • 200 g brašna
  • 50 g kakaoa
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 125 g omekšalog maslaca
  • 200 g šećera
  • 50 g kikiriki putera, sa komadićima kikirikija
  • 1 jaje
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašičica arome vanile

Za kikiriki kuglice:

  • 120 g kikiriki putera, sa komadićima kikirikija
  • 80 g šećera u prahu

...i još:

  • 40 g sitno iseckanog kikirikija

Priprema

1. Smesa za čoko kuglice: U dublju posudu staviti omekšali maslac, dodati šećer i, viljuškom, dobro sjediniti. Dodati jaje, mleko, aromu vanile i promešati. U 50 g kikiriki putera dodati dve kašičice, sitno, iseckanog kikirikija, pa ubaciti u posudu sa maslacem. U posebnoj posudi staviti brašno, dodati kakao i sodu bikarbonu. Promešati da se svi sastojci sjedine. Zatim, mešavinu sa brašnom sipati u posudu sa maslacem. Prvo promešati viljuškom, pa nastaviti rukom. Testo je dosta lapljivo, ali tako i treba da bude. Pokriti testo providnom folijom i ostaviti u frižider, pola sata. Posle datog vremena izvaditi testo iz frižidera, podeliti ga na 32 dela i napraviti kuglice.
2. Dok je testo za čoko kuglice bilo u frižideru, pravimo kuglice od kikiriki putera. Da ne biste kupovali kikiriki puter, recept je objavljen, na blogu (kako ga ja pravim), pronađite ga i napravite. U posudu sa kikiriki puterom dodamo četiri kašičice, sitno, iseckanog kikirikija, promešati, pa dodati šećer u prahu. Rukom dobro sjediniti. Da vas ne buni, smesa se, u početku, teško sjedinjuje, ali budite uporni. Što je više gnječite rukom, ona će se, od topline ruke, sjediniti. Od ove smese napraviti 32 kuglice.
3. Uzeti čoko kuglicu, staviti je na dlan ruke, napravite krug i na sredinu staviti kuglicu od kikiriki putera.
4. Prebaciti čoko testo preko kikiriki kuglice i napravite lopticu (staviti je na dlan ruke, nekoliko puta je okrenuti i, vrlo lako, se formira loptica testa).
5. Napravljene loptice testa, blago, rukom pritisnuti, da se napravi pljosnati oblik, pa ih poređati u pleh, preko pek papira.
6. Vrlo je bitna temperatura pečenja. Naime, rernu zagrejati na 180 stepeni i keks peći TAČNO osam minuta. Izvaditi pleh, ostaviti da se keks ohladi, pa ga poslužiti.