Странице

петак, 24. фебруар 2017.

Svinjsko meso u sosu sa belim vinom

Potrebno je:

  • 600 g svinjskog mesa od buta

Marinada:

  • 2 kašike sveže isceđenog, limunovog soka
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika karija
  • 1/3 kašičice mlevenog bibera
  • 1/2 vezice iseckanog peršuna
  • 2 kašike ulja

...i još:

  • 150 g belih šampinjona
  • 150 g braon šampinjona
  • 3 veća čena belog luka
  • 1/3 kašičice mlevenog bibera
  • 100 ml belog vina
  • 1 kašika sveže isceđenog, soka od limuna
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 200 ml vrele vode
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašičice suvog biljnog začina

Priprema

1. Svinjsko meso iseći na kockice. Sastojke za marinadu staviti u manju posudu, dobro sjediniti, pa preliti preko mesa. Dobro promešati. Marinirano meso ostaviti u frižider preko noći, ili najmanje 5-6 sati.
2. Šampinjone iseći na deblje listiće i propržiti na malo ulja. Propržene pečurke, rešetkastom kašikom, izvaditi u, odgovarajuću, posudu. Posuti ih sa sitno iseckanim belim lukom i 1/3 kašičice bibera. Promešati.
3. U posudu, gde su se pržile pečurke, dodati još malo ulja, i staviti meso da se prži. Meso pržiti, na tihoj temperaturi, dok ne dobije lepu, rumenu, boju.
4. Zatim u meso dodati belo vino, 1 kašiku limunovog soka, kari, kurkumu, vrelu vodu i suvi biljni začin. Promešati i ubaciti propržene šampinjone. Meso sa sastojcima prebaciti u odgovarajuću posudu, koja može da ide u rernu, poklopiti i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 200 stepeni. Čim tečnost, u jelu, provri, smanjiti temperaturu na 160 stepeni i krčkati pola sata. Zatim izvaditi posudu, otklopiti je i preliti sa pavlakom za kuvanje. U malo vode razmutiti jednu kašičicu gustina i sipati u jelo. Dobro promešati i vratiti jelo u rernu, još 15-ak minuta (na 160 stepeni).
5. Posle datog vremena izvaditi posudu iz rerne i jelo poslužiti sa odgovarajućim prilogom.

Harise (sočni kolač sa kokosom)

Potrebno je:

  • 3 jajeta
  • 270 g šećera
  • 150 g kokosa
  • 1/2 l jogurta
  • 140 g palente
  • 80 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivi
  • 1 kesica vanil šećera

Sirup:

  • 360 g šećera
  • 1/2 l vode
  • 1/2 limuna (sok)

Ostalo:

  • 50 g sitno iseckanog lešnika

Priprema

1. Ovaj divni recept sam videla na fb (od Ksenije Veljković, iz grupe Kuvanje je lako... to može svako!!!). U originalnom receptu mere su date u čašama. Ja sam to prenela u merne jedinice jer, meni lično, je tako sigurnije. Ja sam pravila pola mere i sirup sam, morala, malo da promenim, da bi mi kolač bio sočan.
2. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti, uz postepeno dodavanje mešavine šećera i vanil šećera, u čvrsti šam. Dodavati, jedno po jedno, žumance i mutiti da se dobije, penasta, smesa.
3. Zatim dodati jogurt i sjediniti. U posebnoj posudi sjediniti palentu, brašno i prašak za pecivo. Smesu sa brašnom dodati u testo i umutiti, na kraju ubaciti kokosovo brašno i sjediniti ga sa ostalim sastojcima.
4. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i podmazati ga uljem. Pleh posuti brašnom, i rukom, blago, udarati po plehu, da bi se brašno rasporedilo po celom plehu. Ostatak brašna istresti. U pripremljeni pleh sipati testo, ravnomerno ga rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se prohladi.
5. Sirup: U dublju posudu staviti šećer i vodu, pa staviti na vatru. Sirup kuvati, od momenta ključanja, 10 minuta, na srednjoj temperaturi (poklopljeno). Skloniti sa vatre i dodati sok od, sveže isceđenog, limuna. Ostaviti da se sirup ohladi.
6. Prohlađeni kolač iseći na kocke i preliti sa hladnim sirupom. Ostaviti da kolač upije sirup, pa ga posuti sa mlevenim lešnicima. Kolač ostaviti u frižider, da se dobro ohladi, pa ga poslužiti.

Štrudla sa makom i orasima

Testo:

  • 1 kg mekog brašna (T-400)
  • 1/2 kockice kvasca
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 3 kašike ulja
  • 150 g rastopljenog margarina (putera)
  • 100 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • 200 ml mleka
  • 4 kašike šećera
  • 1 limun (izrendana korica)

Fil:

  • 1/2 kg mlevenog maka
  • 100 g suvog grožđa
  • (prethodno potopljenog u rumu)
  • 100 g krupnije samlevenih oraha
  • mleko
  • šećer u prahu

...i još:

  • džem od šljiva

Priprema

1. U toploj mešavini vode i mleka, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno i sve navedene sastojke. Dodati pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Testo mesiti dok ne postane elastično. Pokriti ga krpom i ostaviti da naraste.
2. Fil: U dublju šerpicu stavimo mak, pa dodati vrelo mleko (nije potrebno da se mak kuva). Mleka dodati toliko da može mak da se razmaže, po testu. Zatim dodati šećer u prahu (količina po ukusu), oceđeno suvo grožđe i iseckane orahe. Sve dobro sjediniti.
3. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na tri dela. Uzeti jedan deo testa i razviti ga tanko, u obliku pravougaonika. Razvijenu koru tanko premazati džemom od šljiva, pa naneti 1/3 fila. Fil ravnomerno rasporediti po kori. Uviti rolat i krajeve rolata uvući unutar testa.
4. Štrudlu staviti u pleh, preko pek papira. Na isti način zamotati i ostale dve štrudle. Poređane štrudle, u plehu, pokriti krpom i ostaviti, malo, da narastu. Dok čekamo testo da naraste uključiti šporet da se zagreje, na 190 stepeni.
5. Naraslu štrudlu premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa je staviti da se peče. Kada štrudla dobije lepu rumenu boju prekriti je alu folijom i vratiti da se ispeče do kraja a temperaturu šporeta smanjiti na 160 stepeni. Otprilike, treba sat vremena da se ispeče štrudla, što opet zavisi od šporeta. Zato, da biste bili sigurni da je štrudla pečena probajte čačkalicom. Ubodite čačkalicom u testo i ako čačkalica izađe suva testo je pečeno. Ove savete sa čačkalicom dajem zbog mladih domaćica, jer ove starije to, odavno, znaju.
6. Ispečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se malo prohladi. Prohlađenu štrudlu isečite i uživajte u ukusu maka, suvog grožđa, oraha,... Pošto sam ja veliki ljubitelj študli sa makom, nisam mogla da čekam da se ohladi. Deca su mi se smejala, pošto sam odsekla veće parče i onako vrelo ga "duvala" i grickala.