Странице

недеља, 26. фебруар 2017.

Pileće šnicle sa majonezom, šampinjonima, kačkavaljem, ...

Potrebno je:

  • 600 g belog pilećeg mesa (otkošćenog)
  • 3 kašike soja sosa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 1/2 kašičice mlevenog, crnog, bibera
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica origana
  • 150 g mariniranih šampinjona
  • 150 g majoneza
  • 150 g izrendanog kačkavalja
  • 2 kašičice gustina
  • 50 ml vode

Priprema

1. Pileće, belo, meso iseći na tri, deblja, dela. Svaki deo raseći po sredini, ali ne do kraja, pa meso raširiti, da se dobije oblik šnicle. Pileće šnicle poređati u odgovarajuću, uljem podmazanu, posudu. Svaku šniclu premazati sa po jednom kašikom soja sosa. Posuti sa biberom i karijem.
2. Crni luk iseći na, tanke, krugove, pa ih poređati preko mesa.
3. Preko luka poređati, marinirane, šampinjone i posuti ih sa origanom.
4. Zatim, preko šampinjona premazati majonez.
5. I, na kraju, preko svega rasporediti, krupno, izrendani kačkavalj.
6. Sa strane sipati 50 ml vode i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni, 40 minuta. Kada kačkavalj porumeni, jelo prekriti alu folijom i nastaviti pečenje. Posle 40 minuta izvaditi jelo iz rerne i skloniti alu foliju. Gustin razmutiti u malo vode i sipati u tečnost, oko mesa. Vratiti jelo u rernu, na pet minuta, da se zgusne sos. Šnicle poslužiti uz prilog i salatu, po želji.

Sir, jaja i ljutenica

Potrebno je:

  • 100 g tvrđeg, kravljeg, sira
  • 4 jajeta
  • 4 vrhom pune, kašike ljutenice
  • 3 kašike ulja

Priprema

1. Prelistavajući stare kuvare, naišla sam na ovaj recept, koji me je vratio u detinjstvo. Dok smo bili deca (sestra, brat i ja) majka nam je često pravila ovo jelo za doručak. Samo, majka je stavljala ajvar (ja sam se odlučila za ljutenicu) i "jurnula" su sećanja, koliko smo to slatko jeli. Verujte, odmah sam, sutradan, spremila mojoj deci za doručak, i čekala njihovu reakciju. Baš sam bila sretna, kada sam videla kako slatko jedu, kao i ja, kada sam bila dete.
2. Sir (mora da bude zreo, nikako mlad sir) izmrviti viljuškom. Ulje staviti u odgovarajuću posudu i staviti na vatru, da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti izmrvljeni sir i, na srednjoj temperaturi, pržiti ga (uz neprekidno mešanje) dok ne počne da se rastapa.
3. Tada staviti ljutenicu i pržiti 2-3 minuta (uz neprestano mešanje). Jaja razbiti u dublju posudu i, viljuškom, ih sjediniti. Umućena jaja preliti preko smese sa sirom i ljutenicom i mešati, da se i jaja isprže.
4. Poslužiti uz, vrući, domaći, crni hleb.