Странице

понедељак, 06. март 2017.

Piletina sa kurkumom

Potrebno je:

  • 600 g belog pilećeg mesa

Za marinadu:

  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 30 ml sveže isceđenog soka od limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema

1. Meso podeliti na četiri šnicle. Šnicle staviti na kuhinjski papir ili kuhinjsku krpu i dobro pokupiti vodu.
2. Marinada: Sve sastojke za marinadu staviti u manju činiju i dobro sjediniti. Svako parče mesa dobro sa četkicom premazati sa marinadom i ostaviti, poklopljeno, u frižideru, dva sata.
3. Gril tiganj malo podmazati uljem i staviti da se dobro ugreje. Možete meso ispržiti i u teflonskom tiganju, sa malo ulja. Meso pržiti na srednjoj temperaturi. U toku prženja meso više puta okretati.
4. Prženo meso poslužiti sa prilogom po želji.

Milicine šam rolne

Potrebno je:

  • 250 g lisnatog testa

Fil za šam rolne:

  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 4 jajeta
  • 10 kašika brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 kesica šlag krema od vanile

Preliv od malina:

  • 150 g zamrznutih malina
  • 2 kašike šećera

Priprema

1. Za vikend bila sam kod brata i sestre, u jednom malom, pitomom mestu, koje se zove Aleksandrovac (Župski). Ovo je recept, moje sestričine, Milice (koja ga je i napravila) koji moram da podelim sa vama, jer je - fantastičan.
2. Lisnato testo odmrznuti i, na pobrašnjenoj podlozi, razviti ga tanko. Iseći trake, širine 2 cm. Trake obmotati oko metalnih kalupa (blago premazanih uljem). Za šam rolne (moja sestričina, pošto nije imala kalupe, dosetila se i sama ih napravila. Naime, treba napraviti, od kartona, fišeke, pa ih obložiti alu folijom. Foliju premazati uljem i kalupi su gotovi).
3. Kalupe poređati u pleh, preko pek papira i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
4. Kada testo, blago, porumeni izvaditi ga iz rerne, prohladiti i skinuti sa kalupa. Ostaviti da se ohladi.
5. Fil za šam rolne: Od 1 l mleka odvojiti 200 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom, staviti da provri. U vanglici umutiti penasto jaja, sa vanil šećerom. Dodati brašno, sjediniti, pa razrediti sa, odvojenim, mlekom. U provrelo mleko sipati umućenu smesu i skuvati krem. Ostaviti da se ohladi.
6. U ohlađeni krem dodati penasto umućeni maslac, pa dobro umutiti, da se dobije kremasta smesa. Na kraju ubaciti umućeni šlag krem.
7. Dobijenim kremom, pomoću šprica za ukrašavanje, napuniti ispečene rolnice.
8. Preliv sa malinama: Zamrznute maline, zajedno sa šećerom, staviti na šporet. Kuvati, uz povremeno mešanje, dok se smesa ne zgusne. Ohladiti preliv, pa ga preliti preko šam rolnica i poslužiti.

Mini pizze

Za testo:

  • 750 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 1 čaša jogurta
  • 1 jaje
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 kockica kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja

Za fil:

  • kečap
  • 200 g kačkavalja
  • 300 g suhomesnatog
  • 150 g kačkavalja
  • origana

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati šećer, so, jogurt, jaje, maslinovo ulje i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Testo treba da bude zamešeno, kao za kiflice.
2. Prebaciti ga na pobrašnjenu radnu površinu i odmah ga razviti, debljine 0,5 cm. Manjom čašom vaditi krugove i ređati ih u pleh, preko pek papira.
3. Preko svakog kruga staviti malo kečapa i kašičicom ga razmazati. Kačkavalj i suhomesnato (po izboru) izrendati, na sitnoj strani rendeta. Izrendanu smesu pomešati i po malo stavljati preko premazanog testa. Posuti malo, origano. 150 g kačkavalja, takođe, izrendati na sitnoj strani rendeta i staviti po malo, po površini testa.
4. Rernu zagrejati na 190 C i staviti da se peče, pa smanjiti na 170 C. Paziti da testo ne pregori. Testo i treba da ostane blede boje, čim se kačkavalj otopi i malo, promeni boju pica je pečena.