Странице

четвртак, 09. март 2017.

Voćni desert sa plazmom i višnjama

Potrebno je:

  • 1/2 l šlag krema
  • 400 g kisele pavlake
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kesica želatina u prahu
  • 450 g plazme
  • 300 g očišćenih višanja
  • mleko

...još:

  • 100 g belog šlag krema
  • 100 ml kisele vode
  • 30 g čokolade
  • 1 kašika ulja

Priprema

1. Uzeti kalup, vel. 35x12x8cm, i celog ga obložiti providnom folijom.
2. Želatin pripremiti prema uputstvu sa pakovanja. U dublju posudu sipati šlag krem i čvrsto ga umutiti. Dodati kiselu pavlaku, šećer u prahu i sjediniti. Na kraju dodati, pripremljeni, želatin i sve, dobro, sjediniti.
3. Plazma keks podeliti na četiri dela. U kalup poređati prvu četvrtinu plazme, koja se, malo, potopi u toplo mleko. Preko keksa staviti trećinu fila i, ravnomerno, ga rasporediti. Preko fila posuti trećinu višanja (prethodno, dobro, isceđenih). Višnje malo pritisnuti u fil.
4. Zatim ponovo ide keks - fil - višnje - keks - fil - višnje - keks. Deser prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižider.
5. Narednog dana desert prevrnuti na tacnu za posluženje i skloniti foliju. Šlag krem umutiti sa kiselom voom i premazati samo površinu deserta. Čokoladu i ulje rastopiti na pari. Kesi od zamrzivača, samo malo, odseći vrh, sipati rastopljenu čokoladu i išarati desert.

Štrudla sa makom, lešnicima, ...

Testo:

  • 600 g brašna
  • 180 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 150 g rastopljenog maslaca (margarina)
  • 1 kockica kvasca
  • 5 žumanaca
  • 1,5 kašika ruma
  • so

Fil:

  • 400 g mlevenog maka
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 kašike meda
  • 1 kašika rastopljenog maslaca
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 50 ml amareto likera
  • 1 limun (izrendana kora)
  • 4 belanaca
  • 50 ml mleka

Za premazivanje štrudle:

  • 1 žumance
  • 2 kašike mleka

Priprema

1. Testo: U mleko staviti jednu kašiku šećera i zagrejati ga. U toplom mleku podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati četiri kašike šećera, žumanca, rum, prstohvat soli, rastopljeni, i malo prohlađen, maslac i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo, prekriti ga providnom folijom i ostaviti da udvostruči, svoju, zapreminu.
2. Fil: U dublju posudu staviti mak, dodati šećer u prahu, med, kašiku rastopljenog maslaca, mleko, amareto liker, izrendanu koricu limuna, mlevene lešnike i suvo grožđe, koje je odstojalo, potopljeno, u malo ruma (suvo grožđe dodati, zajedno, sa rumom, u kome je bilo potopljeno. Ja sam suvo grožđe prelila sa tri kašike ruma). Belanca umutiti žicom, za mućenje, ali da ostanu penasta. Umućena belanca dodati u fil sa makom, i dobro, sve, sjediniti.
3. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na tri, jednaka, dela. Uzeti prvi deo testa i razviti ga tanko, u obliku pravougaonika. Testo premazati jednom trećinom fila (da vas ne brine što je fil, dosta, lepljiv, takav i treba da bude) i uviti ga u rolat. Krajeve uvući unutar rolata, da ne bi fil iscureo, prilikom pečenja.
4. Isti postupak ponoviti sa ostatkom testa i fila. Rolate poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu. Narasle rolate premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Kada štrudla dobije rumenu boju, prekriti je alu folijom i nastaviti pečenje . Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne, prekriti je kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu štrudlu iseći na parčiće, debljine 2cm i poslužiti. Ko želi može štrudlu posuti šećerom u prahu.

Spanać, sir i jaja

Potrebno je:

  • 1/2 kg spanaća
  • 200 g sira
  • 100 ml mleka
  • 50 ml jogurta
  • 3 jajeta
  • 1 čaša (180 g) kisele pavlake
  • 50 g maslaca
  • biber
  • suvi biljni začin

Priprema

1. Očistiti spanać i iseckati, ali ne, sasvim, sitno. Iseckani spanać propržiti na malo ulja.
2. U, odgovarajuću, posudu, staviti sir, pa ga viljuškom izmrviti. Dodati mleko, jogurt i kiselu pavlaku i, žicom za mućenje, dobro sjediniti. Na kraju dodati jaja i umutiti. Biber i suvi biljni začin dodati po ukusu.
3. Pripremljenu smesu sa jajima izručiti u posudu sa proprženim spanaćem i promešati.
4. Rernu zagrejati na 190 stepeni. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, i sa vrlo malo ulja ga premazati. U pleh sipati smesu sa spanaćem i, ravnomerno, je rasporediti. Preko iseckati maslac, na kockice. Staviti u, zagrejanu, rernu da se jelo zapeče.
5. Kada spanać porumeni izvaditi ga i poslužiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.