Странице

субота, 11. март 2017.

Čokoladni kroasani

Potrebno je:

  • 800 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • 5 kašika šećera
  • 140 ml ulja
  • 400 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 200 g čokolade
  • 250 g maslaca (margarina)

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom jedne kašike šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, četiri kašike šećera, so i, pripremljeni, kvasac. Zamesiti testo, da se ne lepi za ruke. Zamešeno testo pokriti providnom folijom i ostaviti da naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti ga na dva, jednaka dela. Uzeti jednu polovinu testa i razviti tanko, da bude u obliku kruga.
2. Preko, razvijenog, testa narendati 125 g maslaca (margarina), koji je prethodno bio u zamrzivaču.
3. Preko maslaca narendati 100 g čokolade.
4. Nafilovano testo uviti u rolat.
5. Rolat saviti u obliku puža.
6. Odmah razviti tanku koru, kružnog oblika. Razvijenu koru podeliti na četiri dela, pa svaku četvrtinu iseći na pet trouglova. Trouglove testa umotati u kiflice.
7. Isti postupak ponoviti i sa drugom polovinom testa, maslaca i čokolade. Pripremljene kiflice poređati u pleh, preko pek papira, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti, jedan sat, da narastu.
8. Narasle kiflice premazati mešavinom žumanceta i mleka, pa ih staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Čim kiflice porumene (brzo se ispeku) izvaditi ih iz rerne i ostaviti da se prohlade.
9. Ko voli mekše kiflice, prekriti ih kuhinjskom krpom, čim se izvade iz rerne i ostaviti da se prohlade. A, ko voli hrskavu korici, kiflice ne prekrivati.
Savet:
Kiflice sam pravila po receptu Jovane Đorđević, iz Aleksinca.

Trobojni hleb

Potrebno je:

  • 450 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 60 g suvog grožđa
  • 300 ml vode
  • 60 g očišćenog spanaća
  • 80 g očišćene cvekle

Priprema

1. Očišćenu cveklu iseći na kocke i staviti je u nutribullet. Dodati 100 ml vode i izblendati. Očišćeni spanać staviti u nutribullet, dodati 100 ml vode i izblendati (spanać i cvekla mogu i da se prokuvaju u, datoj količini vode, da se stave u blender i umute).
2. Brašno podeliti u tri posude, po 150 g. U svaku posudu dodati po jednu kašičicu suvog kvasca, prstohvat šećera, po pola kašičice soli i po jednu kašiku maslinovog ulja.
3. Uzeti prvu posudu sa brašnom i dodati 100 ml tople vode. Zamesiti, belo, testo. Zatim, uzeti drugu posudu sa brašnom i dodati smesu sa spanaćem. Zamesiti, zeleno, testo. Na kraju uzeti treću posudu sa brašnom, dodati suvo grožđe i smesu sa cveklom. Zamesiti, ljubičasto, testo.
4. Ostaviti sva umešena testa da uskisnu. Zatim uzeti ljubičasto testo i razviti ga u pravougaonik
5. Razvijeno testo uviti u rolat. Na isti način razviti i belo testo. Na belo testo staviti ljubičasti rolat, pa sve zajedno uviti u rolat.
6. Na kraju razviti zeleno testo. Na njega staviti pripremljeni rolat (od ljubičastog i belog brašna) i, sve zajedno, uviti u rolat.
7. Uzeti kalup za hleb (vel. 30 x 12 x 8 cm) i dno prekriti pek papirom, a stranice dobro premazati uljem. Staviti rolat, od testa, i rukom ga pritisnuti, da se formira ravna površina.
8. Ostaviti hleb da naraste. Narasli hleb premazati, četkicom, sa vrelom vodom, pa ga staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz rerne, pa ga premazati vodom, da bi korica omekšala. Izvaditi hleb iz kalupa i umotati ga u kuhinjsku krpu. Ostaviti hleb da se prohladi, pa ga poslužiti.
Savet :
Ovaj hleb, obavezno, da isprobate. Prvo, što je ukus fantastičan, a drugo, deluje veoma dekorativno.

Hleb sa speltinim brašnom

Potrebno je:

  • 200 g speltinog brašna
  • 100 g ražanog brašna
  • 50 g ječmenog brašna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika semenki od bundeve
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1/2 kockice kvasca
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica himalajske soli

Priprema

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti speltino brašno, ražano, brašno, ječmeno brašno, maslinovo ulje, mleveni lan, susam, semenke bundeve, sok od limuna, so i, pripremljeni, kvasac.
2. Testo sjediniti kašikom (ne mesi se rukom). Dobro sjedinjeno testo ostaviti da udvostruči, svoju, zapreminu.
3. Manji kalup za hleb (vel. 23x13x6cm) obložiti pek papirom. Naraslo testo, kašikom, staviti u kalup, i ravnomerno ga rasporediti. Ostaviti testo u kalupu da naraste.
4. Kada je testo, u kalupu, naraslo četkicom ga premazati, vrelom, vodom i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
5. Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi iz kalupa, umotati ga u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi.
6. Prohlađeni hleb iseći i poslužiti.