Странице

петак, 07. април 2017.

Posna proja sa sremušem

Potrebno je:

  • 350 g kukuruznog žutog brašna
  • 100 g pšeničnog integralnog brašna
  • 1/4 kockice kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 1/2 l gazirane vode
  • 2 kašike semenki, sirovog, suncokreta
  • 1/2 vezice sremuša

Priprema

1. Od 1/2 l gazirane vode odvojiti 100 ml i staviti da se zagreje. U zagrejanu vodu ubaciti, razdrobljeni, kvasac, promešati, i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, prašak za pecivo, semenke suncokreta i, pripremljeni, kvasac. Sipati ostatak gazirane vode i, varjačom, dobro promešati.
3. Sremuš sitno iseckati i ubaciti u testo. Sjediniti mešanjem, pa testo prebaciti u tepsiju, vel. 26cm, koja je, prethodno, cela obložena pek papirom. Poravnati testo i ostaviti da odmori, dok se rerna ne zagreje, na 200 stepeni.
4. U zagrejanu rernu staviti proju da se peče. Kada proja porumeni, izvaditi je (probati čačkalicom da li je pečena) i prekriti je kuhinjskom krpom. Ostaviti da se prohladi, pa je iseći na kocke i poslužiti.

Voćni kolač sa lešnicima (na vodi)

Potrebno je:

  • 15 kašika brašna
  • 15 kašika griza
  • 15 kašika šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 g suvih brusnica
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g iseckanog lešnika
  • 100 g samlevenog lešnika
  • 400 jabuka (kiselih)
  • 200 ml negaziranog soka

Sirup:

  • 600 ml negaziranog soka
  • 200 g šećera

Priprema

1. U vanglicu staviti brašno, griz, pecivo, šećer i vanilin šećer, pa promešati. Dodati suve brusnice, suvo grožđe, iseckani i samleveni lešnik. Sipati 200 ml soka i dobro promešati.
2. Jabukama očistiti sredinu i krupno ih narendati, zajedno sa korom. Izrendane jabuke dodati u testo i promešati.
3. Kalup, vel. 30x20cm, obložiti pek papirom. U pripremljeni kalup sipati testo i poravnati. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
4. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se prohladi. Prohlađeni kolač prevrnuti na radnu podlogu i skloniti pek papir, pa ga vratiti u pleh, u kome se pekao, i ostaviti da se, potpuno, ohladi.
5. Sirup: Sok i šećer staviti na vatru. Mešati da se šećer rastopi. Ohlađeni kolač iseći na kocke i, polako, prelivati sa toplim (nikako vrelim!) sirupom. Ostaviti da testo upije sok, ohladiti, pa ga poslužiti.

Posna sarma (na vodi)

Potrebno je:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa

Fil:

  • 1 veći struk praziluka
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 srednje šargarepe
  • 100 ml crvene soje u ljuspicama
  • 3 veća čena belog luka
  • 3 srednja krompira
  • 2 šoljice (od 100 ml) pirinča
  • 200 ml pasiranog paradajza
  • 2 kašičice sušene mirođije
  • 1 vezica iseckanog peršuna
  • suvi biljni začin
  • biber
  • lovorov list
  • voda

Priprema

1. Soju staviti u odgovarajuću posudu i preliti sa vrelom vodom. Ostaviti, oko, pola sata, da soja nabubri, pa je dobro, rukom, iscediti.
2. Praziluk, crni luk, beli luk i šargarepu staviti u secko i sitno iseckati. Iseckano povrće staviti u dublju posudu. Dodati krompir, iseckan na kockice, isceđenu soju, iseckani peršun, mirođiju i pirinač (prethodno dobro ispran). Sipati pasirani paradajz, promešati, pa posuti sa suvim začinom i biberom, po ukusu.
3. Odvojiti listove kupusa i skloniti zadebljani deo. Nekoliko, većih, listova ostaviti da se prekrije dno posude, u kome će se sarma peći, kao i da se prekrije, poređana, sarma. Ako su listovi dosta kiseli potopiti ih u vodu i ostaviti pola sata. Na svaki list kupusa staviti po 1-2 kašike fila (količina fila zavisi od veličine lista). Preklopiti, obe, strane lista preko fila i umotati u sarmicu.
4. Formirane sarmice poređati u posudu, kojoj je dno prekriveno listovima kupusa (da sarma ne zagori). Između sarmica staviti 3-4 listića lorbera. Preko sarmica staviti jedan veći tanjir (da se sarmice ne podignu, prilikom kuvanja). Sipati  vrelu vodu, da voda bude 1cm iznad sarmica.
5. Posudu dobro prekriti alu folijom i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada voda, u posudi, provri smanjiti temperaturu na 160 stepeni i, sarmicu, krčkati, 1,5 sat.
6. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo (da se ne opečete) skloniti alu foliju i tanjir, pa vratiti sarmicu da se zapeče.

Posni gulaš sa šampinjonima

Potrebno je:

  • 400 g šampinjona
  • 1 srednji struk praziluka
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 veći paradajz
  • 2 sveže paprike
  • 1 sveža ljuta papričica
  • 100 ml pasiranog paradajza
  • 3 veća čena belog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • 80 ml vode
  • 1 kašičica brašna
  • suvi biljni začin
  • biber

Priprema

1. Ljubičasti luk iseckati na kockice i staviti ga u odgovarajuću posudu. Dodati praziluk, isečen na krugove. Preliti sa. vrlo, malo vode, poklopiti i staviti da se krčka, na tihoj temperaturi.
2. Kada luk, omekša dodati, iseckanu ljutu i svežu papriku. Promešati. Paradajz oljuštiti, iseckati na kockice i ubaciti u povrće. Naliti sa pasiranim paradajzom i posuti sa suvim biljnim začinom i biberom (začine staviti po ukusu). Ostaviti da se krčka 10-ak minuta, pa dodati šampinjone, isečene na deblje listiće, kao i, sitno iseckani, beli luk.
3. Ostaviti da se krča, u polupokrivenoj posudi, dok pečurke ne omekšaju. Zatim u 80 ml vode razmutiti jednu kašičicu brašna, pa preliti preko gulaša. Promešati i posuti sa alevom paprikom. Krčkati još 2-3 minuta, skloniti i poslužiti sa, obarenom, testeninom.

Posni hleb sa fantom

Potrebno je:

  • 250 g pšeničnog brašna
  • 250 g pšeničnog integralnog brašna
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika lana
  • 1 kašičica kima
  • 340 ml fanta soka
  • 1/2 kockice kvasca

Priprema

1. Od 340 ml soka odvojiti 100 ml i staviti da se zagreje. U topli sok ubaciti, izdrobljeni, kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, šećer, susam, lan, kim i, pripremljeni, kvasac, pa zamesiti sa ostatkom soka. Zamešeno testo ostaviti da naraste.
3. Kalup za hleb, vel. 30x12x8cm, obložiti pek papirom. Naraslo testo izručiti na, pobrašnjenu, radnu podlogu, i blago ga premesiti. Oblikovati valjak, od testa, i staviti ga u, pripremljeni, kalup. Prekriti testo kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Naraslo testo premazati, vrelom, vodom i staviti da se peče.
5. Pečeni hleb (probati čačkalicom da li je pečen) izvaditi, premazati vrelom vodom, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pet minuta, da odstoji. Zatim ga izvaditi iz kalupa, skloniti pek papir, a hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi, pa ga poslužiti.

Desert sa kumkvatom

Potrebno je:

  • 1 krem puding sa ukusom čokolade, bez kuvanja
  • 1 krem puding sa ukusom vanile, bez kuvanja
  • 200 ml slatke pavlake
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 700 ml mleka
  • 200 g kumkvata

Priprema

1. Krem puding umutiti, svaki posebno, sa po 350 ml mleka (ne dodaje se šećer).
2. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu. Dodati kiselu pavlaku i sjediniti.
3. Kumkvat iseckati na kockice (jedan deo ostaviti za ukrašavanje). Kumkvat je voće iz roda pomorandži. Plodovi su mali i jedu se sa korom. Pri kupovini birati manje plodove, jer su slađi i bez koštica. Ukus je fenomenalan - korica je ukus mandarine, a sočna sredina je mešavina ukusa pomorandže, limuna i grejpfruta.
4. U čašama za desert staviti deo pudinga sa čokoladom, zatim deo slatke pavlake. Preko slatke pavlake posuti iseckani kumkvat, pa staviti deo pudinga sa vanilom - slatka pavlaka - kumkvat - puding sa čokoladom - slatka pavlaka i ukrasiti kumvatom, isečenim na četvrtine.
5. Desert dobro rashladiti, pa poslužiti.

Pileći medaljoni sa topljenim sirom

Potrebno je:

  • 800 g belog, pilećeg, mesa (otkošćenog)
  • topljeni sir (Zdenka sir za mazanje)
  • senf
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 3 jajete
  • brašno
  • prezle
  • origano

Prilog:

  • 1/2 kg pečenih paprika
  • 1 čaša kisele pavlake sa pečurkama
  • so
  • ulje

Priprema

1. Belo, pileće, meso iseći na šnicle, debljine 1cm. Samo malo ih, blago, preko kese istanjiti tučkom za meso. Šnicle premazati senfom i začiniti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom. Parče topljenog sira iseći, uzdužno, na pola, pa ga staviti na meso. Šniclu preklopiti i ivice, blago tučkom za meso sastaviti.
2. U jednu posudu razbiti jaja, u drugu staviti brašno, a u treću prezle. U prezle dodati origano, po ukusu.
3. Medaljone prvo uvaljati u brašno, zatim u jaja, pa u prezle. U dublju posudu sipati ulje, da bude 2cm visine, i staviti da se zagreje. U zagrejano ulje spuštati medaljone i pržiti ih na srednjoj temperaturi. Kada jedna strana porumeni, okrenuti da i druga strana dobije lepu, hrskavu, koricu.
4. Pržene medaljone izvaditi na kuhinjski papir, da bi papir upio višak masnoće, pa ih poslužiti tople.
5. Prilog: Pečene paprike očistiti (mera je data za očišćene paprike) od semenki i iseckati na trake. Iseckane paprike staviti na zagrejano ulje, posoliti, po ukusu, i pržiti da, paprike, malo, omekšaju. Zatim ubaciti kiselu pavlaku i promešati da se pavlaka rastopi.
6. Pileće medaljone preseći na pola i poslužiti uz prilog, od pečenih paprika.

Pita sa zeljem

Testo:

  • 700 g brašna
  • 400 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 70 ml ulja

Fil:

  • 5 jajeta
  • 1/2 kg sitnog sira
  • 200 g očišćenog zelja (ili 3 vezice zelja)
  • 180 ml jogurta
  • 2 kašičice himalajske soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli

...još:

  • ulje za premazivanje kora

Priprema

1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i mesiti dok testo ne postane elastično, da se ne lepi za ruke. Umešeno testo, odmah, podeliti na deset delova. Od svakog dela napraviti jufku. Napravljene jufke prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo odmori, dok se sprema fil.
2. Fil: Zelje oprati, očistiti od zadebljanog dela i sitno ga iseckati. Očišćeno zelje posuti jednom kašičicom soli, promešati i ostaviti 10-ak minuta, da otpusti vodu.
3. U dublju posudu staviti sir, dodati jaja i, viljuškom, dobro sjediniti. Ubaciti jogurt i so, pa promešati. Zelje, rukom, dobro iscediti i dodati ga u fil. Sjediniti viljuškom.
4. Na pobrašnjenu, radnu, podlogu staviti jednu jufkicu i oklagijom je razviti, što tanje. Koru poprskati uljem (dve kašičice ulja na jednu koru) i naneti deo fila, po celoj kori. Sa strane (koja je do vas) smotati koru u rolnicu, do polovine, razvijene, kore. Isto uraditi i sa suprotne strane, tako da se dobiju, od jedne kore, dva, spojena, rolatića. Dobijenu koru saviti u oblik puža i staviti na sredunu tepsije (vel. 30cm), koja je dobro podmazana uljem.
5. Ostale kore razvijati na isti način, puniti filom i ređati ih u krug, oko postavljene kore. Kada se napuni jedna tepsija (pošto se od ove količine dobijaju dve tepsije pite) kore dobro premazati uljem i staviti da se pita peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni.
6. Kada pita porumeni, izvaditi je iz rerne, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti.