Странице

среда, 03. мај 2017.

Mućkalica sa piletinom

Potrebno je:

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa (bez koske)
  • 3 struka mladog, crnog luka
  • 2 sveže paprike
  • 1 sveža, ljuta, paprika
  • 200 g šampinjona
  • 250 ml pasiranog paradajza
  • 3 veća paradajza
  • suvi biljni začin
  • biber
  • 50 ml ulja

Priprema :

1. Crni luk, paprike i šampinjone iseckati sitno. Paradajz oljuštiti, pa i njega iseckati sitno. Meso iseći na kockice. Na zagrejano ulje staviti luk i papriku da se prže.
2. Kada povrće, malo, omekša ubaciti iseckani paradajz.
3. Promešati, pa dodati iseckano meso. Pržiti 10-tak minuta, pa dodati iseckane šampinjone.
4. Promešati i, odmah, sipati pasirani paradajz. Posuti sa suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu.
5. Ne poklapati posudu i, na tihoj vatri, krčkati dok se tečnost ne pretvori u sos.
6. Poslužiti.

Sočni čokoladni kolač sa majonezom

Potrebno je:

  • 200 g majoneza
  • 200 ml jake, skuvane, kafe
  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 4 kašike kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma

Preliv za kolač:

  • 100 g Menaž čokolade
  • 50 g margarina
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 ml likera od višanja
  • 1 kašika (vrhom puna) kisele pavlake
  • 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma

Priprema :

1. U vanglicu staviti skuvanu (prohlađenu) kafu, dodati šećer i umutiti, da se šećer rastopi. Dodati majonez, kakao, brašno sa pecivom i rum šećer. Dobro umutiti i sipati u kalup 30x20cm, čije je dno obloženo pek papirom., a stranice premazane margarinom. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
2. Pečeni kolač (probati čačkalicom da li je kolač ispečen) izvaditi i ohladiti. Ohlađeni kolač prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir i vratiti u pleh, ali tako da donja strana sada bude na površini.
3. Preliv: U manju šerpicu staviti izlomljenu čokoladu, iseckani margarin, šećer u prahu, liker i rum šećer. Staviti na tihu temperaturu i, uz neprestano mešanje, otopiti. Rastopljenu smesu mešati da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodati kiselu pavlaku i mešati, na vatri, dok se pavlake ne rastopi.
4. Vruć preliv preliti preko kolača i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi, pa ostaviti u frižider, da se glazura stegne. Iseći na kocke i poslužiti.

Makarone sa slaninom i pečurkama

Potrebno je:

  • 400 g kosih makarona

Sos:

  • 200 g mesnate slanine
  • 300 g šampinjona
  • 300 g paradajz pelata
  • 2 veća čena belog luka
  • 1 kašičica suve, majčine dušice
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Priprema :

1. Ovo, veoma, ukusno jelo sam videla na stranici Kuvanje je lako...to može svako, a objavila ga je Marija Ploh. Čim sam pročitala recept znala sam da ću, morati, da ga napravim. Toplo ga preporučujem svima, koji vole testeninu.
2. Sos: Slaninu iseći na sitne kockice, šampinjone na deblje listiće, a beli luk, sitno, iseckati. Na malo ulja staviti slaninu da se prži. Posle pet minuta ubaciti šampinjone i beli luk. Pržiti, na umerenoj temperaturi, dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile.
3. Zatim ubaciti, prethodno iseckani, paradajz pelat. Posuti, po ukusu, suvim biljnim začinom i biberom. Promešati, pa dodati majčinu dušicu. Sve dobro sjediniti, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati 10-ak minuta.
4. Dok se sos krčka skuvati testeninu, prema uputstvu sa pakovanja. Skuvanu testeninu procediti i dodati u posudu sa sosom. Dobro promešati i poslužiti.