Странице

субота, 06. мај 2017.

Pohovane svinjske šnicle sa mlevenim orasima

Potrebno je:

  • 800 g svinjskog mesa od buta
  • senf
  • suvi biljni začin
  • biber

Smesa za pohovanje:

  • 150 g brašna
  • 150 g prezli
  • 2 kašičice karija
  • 80 g mlevenih oraha
  • 3 jajeta
  • 1/2 kašičie soli

Za prženje:

  • mast ili ulje

Priprema :

1. Meso iseći na tanke šnicle, pa ih, dodatno, tučkom za meso još malo istanjiti. Svako parče mesa posuti suvim biljnim začinom i biberom, po ukusu, pa ih premazati (sa obe strane) senfom. Začinjeno meso ostaviti u frižider, da odstoji jedan sat.
2. Smesa za pohovanje: U jednoj, dubljoj, posudi razbiti jaja, posoliti ih i umutiti. U drugoj posudi staviti brašno, dodati kari i dobro sjediniti. U trećoj posudi staviti prezle i mlevene orahe, pa ih, kašikom, dobro sjediniti.
3. Izvaditi meso iz frižidera. Svako parče mesa prvo uvaljati u brašno, zatim ga provući kroz umućena jaja i, na kraju, uvaljati u mešavinu prezli i mlevenih oraha.
4. U dubljem tiganju staviti masnoću i staviti na šporet da se otopi i zagreje. U zagrejanu masnoću stavljati parčiće pripremljenog mesa i pržiti na srednjoj temperaturi.
5. Isprženo meso vaditi na papirnu salvetu, da bi papir upio višak masnoće. Ispohovano meso poslužiti sa prilogom po želji.

Kremasta keks torta

Kora:

  • 200 g pti - ber keksa, sa maslacem
  • 150 g mlečne čokolade
  • 50 g crne čokolade za kuvanje
  • 200 ml slatke pavlake

Fil:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 250 g mlečne čokolade
  • 250 g krem sira
  • 2 kašičice želatina

Dekoracija:

  • 100 ml slatke pavlake

Priprema :

1. Kora : Keks izlomiti na sitne komadiće i ostaviti na stranu. U dublju posudu izlomiti mlečnu i crnu čokoladu. U drugu posudu sipati slatku pavlaku i staviti da se ugreje (ne sme da provri). Vrelu slatku pavlaku sipati preko, izlomljene, čokolade i mešati da se čokolada rastopi. Dobro sjediniti, da nema grudvica. Na kraju ubaciti, izlomljeni, keks i, kašikom, dobro sjediniti.
2. Uzeti uzak kalup, 30x11x8cm, i obložiti ga providnom folijom. Sipati pripremljenu smesu sa keksom, Kašikom ravnomerno rasporediti i, dobro, sabiti, da nema rupica. Ostaviti na sobnoj temperaturi, dok se sprema fil.
3. Fil: U jednoj, većoj, posudi izlomiti mlečnu čokoladu. U, drugoj, manjoj posudi zagrejati slatku pavlaku (ne sme da provri) i, vrelu, je preliti preko čokolade. Izmešati da se čokolada rastopi. Želatin preliti sa dve kašike, hladne, vode, ostaviti da nabubri (dovoljno je 2-3 minuta), pa ga staviti da se rastopi, na tihoj temperaturi. Paziti da ne provri. Rastopljeni želatin sipati u, vrelu, smesu sa čokoladom i dobro sjediniti. Ostaviti da se ohladi, na sobnoj temperaturi. U ohlađeni krem dodati krem sir i žicom za mućenje dobro umutiti, da se dobije kremasta smesa.
4. Fil preliti preko kore od keksa i, ravnomerno, ga rasporediti. Kalup prekriti providnom folijom i ostaviti u zamrzivač, na 2 sata.
5. Izvaditi kalup iz zamrzivača. Pomoću folije tortu izvaditi iz kalupa, skloniti foliju i tortu prebaciti na tacnu za posluženje.
6. Za dekoraciju umutiti čvrsto slatku pavlaku i premazati, samo, gornju površinu torte. Ostatak pavlake staviti u špric i ukrasiti površinu torte. Stranice ne premazivati.
7. Ostaviti tortu, pola sata, u frižider. Zatim je iseći i poslužiti.

Narezane kifle

Za testo:

  • 700 g brašna
  • 1/2 kockice kvasca
  • 100 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 2 kašičice šećera
  • 2 kašičice soli
  • 250 ml jogurta
  • 80 ml ulja

Za fil:

  • 400 g feta sira
  • 1 belance

Priprema :

1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera podići kvasac. U dublju posudu staviti brašno, pa dodati jaja, šećer, so, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Ako treba dodati još malo mleka. Umešeno testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na 13 delova. Jedan deo radne površine premazati uljem. Od isečenog testa praviti loptice i stavljati na nauljeni deo radne površine. Kada ih sve poređamo, premazati ih uljem i ostaviti da narastu. Ne pokrivati ih.
2. Fil: Fetu sir izdrobimo viljuškom, dodamo jedno belance i umutimo, da postane kremasto. Uzeti jednu lopticu testa i staviti na radnu površinu. Ne treba stavljati brašno. Razviti u oblik pravougaonika (mada moje baš i nisu ličile na pravougaonik), na jednom kraju staviti fil, a drugi kraj testa narezati nožem, ali ne do kraja (da zarezi budu do 0,5cm od ivice testa).
3. Urolati testo i malo saviti.
4. Kiflice poređati u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu. Kada kiflice narastu, premazati ih mešavinom žumanceta i malo mleka i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C. Pečene kiflice izvaditi, pokriti krpom, da odstoje 15 minuta, pa poslužiti.