Странице

петак, 19. мај 2017.

Mladi grašak sa piletinom i šampinjonima

Potrebno je:

  • 1/2 kg belog pilećeg mesa, bez koske
  • 200 g šargarepe
  • 80 g celera
  • 80 g paškanata
  • 80 g korena peršuna
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 200 g šampinjona
  • 1/2 kg mladog graška
  • 250 ml pasiranog paradajza
  • 2 srednja krompira
  • mirođija
  • peršun
  • biozačin
  • biber

Priprema:

1. Meso, krompir i šargarepu iseći na kockice. Crni i beli luk sitno iseckati. Celer, paškanat i koren peršuna krupno izrendati. Šampinjone iseći na četvrtine.
2. Na malo ulja staviti iseckano meso, šargarepu, crni i beli luk, izrendani celer, paškanat i koren peršuna, promešati i ostaviti da se prži. Posuti sa biberom i biozačinom, po ukusu.
3. Kada meso i povće malo omekšaju, ubaciti iseckani krompir, grašak, isečene šampinjone i pasirani paradajz. Sve dobro promešati, pa naliti sa litrom vrele vode.
4. Krčkati na tihoj temperaturi. Zaprška nije potrebna, jer će se jelo zgusnuti od krompira. Na kraju dodati sitno iseckanu mirođiju i peršun (količina po želji), promešati i ako je potrebno dosoliti. Poslužiti uz salatu, po izboru.

Eurokrem torta

Potrebno je:

  • 1 pakovanje gotovih, tamnih, kora za tortu

Fil I:

  • 700 g eurokrema
  • 700 g kisele pavlake
  • 100 g čokolade

Fil 2:

  • 1/2 kg čokoladnog šlag krema
  • 400 ml kisele vode

... i još:

  • 400 ml čokoladnog mleka

Priprema:

1. Fil I: Kiselu pavlaku staviti u dublju posudu i razbiti je žicom za mućenje. Dodati omekšali eurokrem i čokoladu, rastopljenu na pari (i prohlađenu), pa, žicom za mućenje, dobro sjediniti krem. Od umućenog krema odvojiti šest, punih, kašika, za ukrašavanje torte.
2. Fil II: U dublju posudu staviti šlag krem i uz, postepeno, dodavanje kisele vode, dobro, umutiti.
3. Na plato za tortu staviti prvu koru i natopiti je čokoladnim mlekom. Preko kore rasporediti trećinu fila sa šlagom, pa preko rasporediti trećinu fila sa eurokremom. Preklopiti drugom korom. I drugu koru natopiti čokoladnim mlekom, pa ponoviti postupak sa filovima (fil sa šlagom - fil sa eurokremom). Na kraju staviti treću koru (drugu i treću koru, kada se stave, malo pritisnuti da se zalepe za fil), pa i nju natopiti čokoladnim mlekom i rasporediti fil sa šlagom, pa fil sa eurokremom. Celu tortu premazati, ostatkom, fila sa šlagom. Tortu ukrasiti odvojenim filom sa eurokremom.
4. Tortu ostaviti u frižider, da prenoći, pa je sutradan poslužiti.

Tortu sam videla na internetu (Kristina Recepti) i morala sam da je napravim, sa nekim mojim, malim, izmenama. Toliko je kremasta da se kore i ne osećaju, kao da jedete sladoled. Jednom rečju - fantastična torta!!

Omlet sa kobasicom, kačkavaljem...

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 3 belanceta
  • 150 g dimljene kobasice
  • (ili bilo šta volite od suhomesnatog)
  • 1 veći paradajz
  • 150 g kačkavalja
  • 1/2 vezice iseckanog peršuna
  • biber
  • suvi biljni začin
  • maslinovo ulje

Priprema:

1. Kobasicu iseckati sitno, paradajz iseći na tanje krugove, pa svaki krug na četiri dela, kačkavalj krupno izrendati. Na malo maslinovog ulja staviti kobasicu da se proprži.
2. Umutiti jaja i belanca, pa preliti preko pržene kobasice. Odmah staviti, preko i isečeni paradajz.
3. Pržiti na tihoj vatri (na mom šporetu to je na 1,5, pošto se temperatura meri od 1, 1,5 ... 3). Vi prilagodite vašem šporetu. Povremeno podići omlet sa strane i nagnuti tiganj, da bi jaja " kliznula" ispod da se brže isprže.
4. Zatim omlet posoliti i pobiberiti (po ukusu), pa posuti sa iseckanim peršunom i izrendanim kačkavaljem.
5. Poklopiti tiganj, da bi se kačkavalj lepo otopio i posle 2-3 minuta skloniti omlet. Poslužiti sa salatom i prilogom, po želji.
Savet:
Omlet spremite u teflonskom tiganju (najbolje u voku), da se jaja, prilikom prženja, ne bi zalepila za podlogu tiganja.