Странице

понедељак, 29. мај 2017.

Svinjske krmenadle u sosu sa pivom

Potrebno je:

  • 3 veće svinjske krmenadle
  • 1 veća glavica (120 g) crnog luka
  • 250 g šampinjona
  • 4 češnja belog luka
  • 200 ml piva
  • 100 ml vode
  • 1 kockica za pileću supu
  • 120 ml pasiranog paradajza
  • 40 g brašna
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 kašičica kajenskog (crvenog) bibera u prahu
  • 1 kašičica kima
  • peršun
  • bosiljak

Priprema:

1. U dublju činiju staviti brašno, kim, biozačin i kajenski biber. Promešati, da se sastojci sjedine. Meso uvaljati u ovu mešavinu, otresti višak brašna i staviti da se prži, na zagrejanom ulju.
2. Čim meso uhvati koricu izvaditi ga, u tanjir.
3. Crni luk iseći na polukrugove i staviti ga da se prži, u istoj masnoći gde se meso pržilo.
4. Kada luk malo omekša ubaciti šampinjone, isečene na deblje listiće, kao i sitno iseckani beli luk. Promešati i nastaviti sa dinstanjem.
5. Dok se pečurke dinstaju, staviti 100 ml vode da proključa, pa ubaciti kockicu pileće supe. Promešati da se kockica rastopi. Kada je pola tečnosti isparilo, koju su šampinjoni pustili, posuti sa jednom kašikom brašna, u koje se paniralo meso, dobro promešati, pa uliti pivo, supu i pasirani paradajz. Dodati iseckani peršun i bosiljak (količina po ukusu). Dobro sve sjediniti, pa vratiti poluprženo meso. Probati da li treba dodati još začina, poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati 20 minuta.
6. Kada se sos zgusnuo skloniti sa šporeta i poslužiti, sa prilogom, po želji. Idealno je uz pire krompir ili uz krupniju testeninu.

Pizza palačinke

Potrebno je:

  • 13 palačinki

Za fil:

  • 300 g mlevenog svinjskog mesa
  • 200 g mesnate slaninice
  • 150 g šampinjona
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice crvenog bibera
  • 1/2 kašičice crnog, mlevenog, bibera
  • 1 kašičica origane
  • peršun
  • ulje
  • kečap

Za preliv:

  • 200 g pavlake za kuvanje
  • 100 ml gustog jogurta

I još:

  • 250 g kačkavalja

Priprema

1. Svako ima svoj recept za palačinke, a i ja sam objavila recept na blogu - Testo za, veoma, mekane palačinka, pa nisam htela ponovo da ga pišem. Ovog puta sam ih pržila u tiganju, vel. 25 cm.
2. Fil: Slaninicu iseckati na kockice, pa je staviti na zagrejano ulje da se prži.
3. Kada slaninica pusti svoju, prijatnu, aromu, dodati mleveno meso i dobro ga, varjačom, usitniti.
4. Čim meso promeni boju (pobeli) ubaciti sitno iseckani crni luk. Promešati da se svi sastojci sjedine. Posuti biberom (obe vrste) i suvim biljnim začinom i dinstati dok meso bude skoro prženo.
5. Zatim ubaciti sitno isečene šampinjone i iseckani beli luk. Dinstati dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile. Posuti sa origanom, sitno iseckanim peršunom, promešati i skloniti da se ohladi.
6. Uzeti pleh, vel. 40x23 cm i dobro ga premazati uljem. Staviti jednu palačinku na radnu površinu, preliti je sa malo kečapa, pa staviti dve kašike fila, i uviti u rolnicu (jednu i drugu stranu, malo, saviti unutra, pa uviti u rolnu - da fil ne bi iscureo).
7. Poređati uvijene palačinke u pleh.
8. Za preliv sjediniti pavlaku za kuvanje i jogurt, pa preliti poređane palačinke.
9. Preko, obilno, narendati kačkavalj.
10. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada se kačkavalj otopi i dobije lepu, rumenu boju izvaditi pleh, malo prohladiti, iseći i poslužiti.

Sanjina torta

Korice:

  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 12 kašika mlevenog (ispečenog) lešnika
  • 12 kašika ulja
  • 6 kašika jogurta
  • 3 kašike kakaoa
  • 120 g čokolade
  • 3 kašičice praška za pecivo

Preliv za kore:

  • 300 ml mleka
  • 3 pune kašike nutele

Fil:

  • 400 g margarina
  • 600 g šećera u prahu
  • 10 kašika slatke pavlake
  • 250 g bele ćokolade za kuvanje
  • 250 g čokolade

Preliv za tortu:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade

Za ogradicu:

  • 150 g čokolade

Priprema:

1. Ovu sam tortu pravila mojoj bratanici za 18. rođendan. Ideju za tortu mi je dala Alexandra Bella, iz grupe Kuhinjica tri srca, samo što sam ja morala tortu dosta da izmenim, od originala, sve po želji slavljenice. Želela je da torta ima puno čokolade, sa čokoladnom ogradicom, koja je nepravilnog oblika..., i na kraju je bila - prezadovoljna!
2. Korice: Sastojke za korice podeliti na tri dela, jer se peču tri korice. Za prvu koricu je potrebno: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 4 kašike, mlevenog, lešnika, 4 kašike ulja, 2 kašike jogurta, 1 kašika kakaoa, 40 g rastopljene (i ohlađene) čokolade i 1 kašičica praška za pecivo.
3. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu i uz, postepeno, dodavanje šećera, čvrsto umutiti. Dodati, jedno po jedno, žumance i penasto umutiti. Zatim dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Ubaciti mlevene lešnike i promešati. Brašno, kakao i pecivo sjediniti, pa dodati u testo. Umutiti mikserom. Na kraju ubaciti rastopljenu čokoladu. Dobro sjediniti.
4. Uzeti pleh, vel. 37x27cm, i dno obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem. Sipati umućenu smesu, poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni. Pečenu koricu izvaditi, zajedno sa pek papirom, i ostaviti da se ohladi. Na isti način umutiti i ispeći još dve korice.
5. Preliv za kore: U mleko staviti nutelu, pa staviti na šporet da se mleko zagreje i nutela rastopi. Toplim mlekom poprskati korice.
6. Fil: Margarin staviti u dublju posudu, pa ga mikserom (nastavcima za testo) penasto umutiti, uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Kada se šećer rastopi sipati 10 kašika slatke pavlake i nastaviti sa mućenjem, da se svi sastojci sjedine.
7. Belu i crnu čokoladu, odvojeno, rastopiti na pari. Prohladiti. Fil podeliti na pola. U jednu polovinu dodati belu čokoladu a u drugu polovinu crnu čokoladu. Dobro umutiti mikserom.
8. Na plato staviti jednu koricu, pa preko rasporediti pola belog fila. Zatim preko belog fila staviti drugu koricu, pa rasporediti pola tamnog fila. Preklopiti trećom koricom, premazati je sa ostatkom belog fila i, celu, tortu premazati sa ostatkom tamnog fila.
9. Preliv za tortu: U manjoj posudi staviti slatku pavlaku da se zagreje, ali da ne provri. U drugu posudu izlomiti čokoladu. Vrelu pavlaku preliti preko čokolade i mešati da se čokolada rastopi. Ostaviti da se preliv, vrlo malo, prohladi, uz neprestano mućenje, pa preliti preko površine torte. Pustiti da se preliv spušta i niz stranice torte. Ostaviti da se stegne, na sobnoj temperaturi, dok se pravi čokoladna ogradica.
10. Čokoladna ogradica: Izmeriti visinu i dužinu stranica torte, pa po toj meri iseći pek papir. Gornje ivice papira ne moraju da budu pravilno isečene. Papir staviti na čvršću podlogu (ja sam ga stavila na plato za rolate).
11. Čokoladu rastopiti na pari. Vrelu čokoladu sipati, kašičicom, preko pek papira i većim nožem je rasporediti preko izmerenog papira. Čokolada treba da bude u tankom sloju, ali ne baš da se "providi". Ostaviti čokoladu u frižider, na pet minuta. Kada počne da se steže, oštrim nožem raseći komade za ogradicu, širine po želji (ja sam sekla različite širine). Vratiti ponovo čokoladu u frižider, da se dobro stegne. Zatim je izvaditi, lomiti komadiće i ređati oko torte. Površinu torte ukrasiti po želji.