Странице

понедељак, 05. јун 2017.

Pita od starog hleba

Potrebno je:

  • 1 vekna starog hleba
  • 200 g suhomesnatog (šta god imate)
  • 200 g kačkavalja
  • 100 g mariniranih šampinjona
  • 2 kašičice origana
  • 100 g kečapa

Preliv:

  • 200 g pavlake za kuvanje
  • 200 ml mleka
  • 1 jaje
  • 2 kašičice suvi biljni začin

... i još:

  • 150 g izrendanog kačkavalja

Priprema:

1. Stari hleb iseći na parčiće, debljine 1cm. Ja sam koristila, uže, veknice, pa sam sekla cele parčiće. Ako koristite veći hleb, svako parče presečite na pola, po širini. Suhomesnato iseći na krugove ili četvrtine (zavisi od veličine suhomesnatog), a kačkavalj iseći na pravougaonike (oko 2cm širine i 5cm dužine).
2. Uzeti okruglu posudu za pečenje (vel. 26cm i dubine, najmanje 5cm) i podmazati je uljem. Početi sa ređanjem sastojaka. Staviti, uz stranicu posude, parče hleba, na njega staviti parče mesa, pa parče kačkavalja, opet ide parče hleba (položeno na polovinu prvog parčeta)... Ređati, spiralno, u krug, sve dok ima materijala. Popuniti posudu.
3. Poređani hleb poprskati kečapom, pa, preko, staviti marinirane šampinjone.. Posuti sa origanom.
4. Preliv: U dublju posudu staviti pavlaku za kuvanje, dodati jaje i suvog biljnog začina, pa žicom za mućenje, dobro, umutiti. Zatim sipati mleko i promešati. Sa dobijenim prelivom preliti, ravnomerno, pitu.
5. Preko posuti izrendani kačkavalj.
6. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni. Kada površina, blago, porumeni izvaditi posudu iz rerne i ostaviti, pet minuta, da odmori.
7. Uzeti veći tanjir, staviti na posudu i, samo, okrenuti. Zatim isti postupak ponoviti sa drugim tanjirom, da bi kačkavalj bio na površini. Isečite pitu i uživajte u ukusu.