Странице

субота, 24. јун 2017.

Pikantan krompir sa svinjskim ražnjićima

Za krompir:

  • 1 kg krompira
  • 100 ml piva
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika senfa
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica crvenog, ljutog, bibera
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 2 struka svežeg ruzmarina

Svinjski ražnjići:

  • 1/2 kg svinjskog mesa, od plećke
  • suvi biljni začin
  • crni biber
  • 1/2 kašičice mlevenog kima

Priprema:

1. Prvo pripremiti ražnjiće. Meso iseći na veće kocke. Posuti ih kimom, biozačinom i biberom (suvi biljni začin i biber dodati po ukusu), pa dobro utrljati u meso. Ostaviti u frižider, da odstoji jedan sat, da bi meso upilo miris začina.
2. Drvene štapiće, za ražnjiće, potopiti u vodu, pola sata (da se meso ne bi zalepilo prilikom skidanja, kada se ispeče). Izvaditi meso iz frižidera i nanizati ga na štapiće.
3. Krompir oljuštiti i iseći na četvrtine. U odgovarajuću posudu sipati pivo, belo vino, vodu,pa dodati, senf, soja sos, suvi biljni začin i biber. Dobro sjediniti.
4. U posudu sa poklopcem, koja ide u rernu, izručiti krompir, pa sipati pripremljenu smesu. Promešati. Ubaciti, oljuštene, češnjeve belog luka i strukove ruzmarina.
5. Preko poređati ražnjiče. poklopiti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Jelo peći jedan sat. Zatim izvaditi posudu iz rerne, pažljivo, otklopiti i vratiti u rernu, da se jelo zapeče.
6. Poslužiti uz salatu, po želji.

Čokoladne kocke

Kora:

  • 100 g brašna
  • 80 g šećera
  • 1 kašika džema od višanja
  • 2 kašičice kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 vanil šećer sa ukusom ruma
  • 180 ml jogurta
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja

Krem:

  • 1/2 l mleka
  • 2 kesice pudinga sa ukusom čokolade
  • 100 g čokolade
  • 1 kesica krem šlaga od čokolade
  • 130 ml mleka
  • 150 gmaslaca
  • 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
  • 5 kašika šećera

...i još:

  • 50 g čokolade

Priprema:

1. Kora: U dublju posudu staviti brašno, šećer, džem, kakao, prašak za pecivo, vanil šećer sa ukusom ruma, jogurt, ulje i mleko, pa žicom za mućenje, dobro sjediniti (nije potreban mikser). Uzeti pleh, vel. 30x20cm, i dno pleha obložiti pek papirom. Stranice premazati maslacem. Umućenu smesu sipati, ravnomerno, u pleh i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
2. Pečenu koru (probati čačkalicom da li je pečena) izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi. Kada se kora ohladila prevrnuti je na radnu površinu, skloniti pek papir, pa koru, ponovo, vratiti u pleh.
3. Krem: Od mleka odvojiti 200 ml, a u ostatak mleka staviti pet kašika šećera i izlomljenu čokoladu. Posudu sa mlekom i čokoladom staviti na vatru. Mešati, povremeno, žicom za mućenje, da bi se čokolada sjedinila sa mlekom.
4. Sa odvojenom količinom mleka rastvoriti puding. Kada mleko sa čokoladom i šećerom provri, sipati rastvoreni puding i mešati, dok se smesa ne zgusne. Kada se krem zgusnuo, skloniti ga sa vatre, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
5. Krem šlag umutiti sa 130 ml mleka, uz dodavanje vanil šećera, sa ukusom ruma. Puter penasto umutiti.
6. Kada se fil ohladio, dodati mu, umućeni, maslac i dobro sjediniti. Zatim dodati šlag krem i umutiti, da se dobije penasti krem.
7. Dobijeni krem naneti preko kore i poravnati. Preko krema izrendati čokoladu (50 g) i ostaviti u frižider, da se krem dobro stegne. Zatim kolač iseći na kocke i poslužiti uz desertno vino.

Pita sa sirom i palačinkama

Testo za palačinke:

  • 3 čaše (od 250 ml) brašna
  • 5 većih jaja
  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml mleka
  • 400 ml gazirane vode
  • 400 ml obične vode

Fil:

  • 1/2 kg sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli

Preliv:

  • 1 čaša gustog, jogurta
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. Testo za palačinke: U odgovarajuću posudu staviti brašno. Dodati jaja, so, šećer i ulje. Posebno pomešati mleko, gaziranu i običnu vodu. Dodavati, postepeno, u masu sa brašnom i umutiti mikserom.
2. U teflonski tiganj, vel. 26cm, sipati malo ulja i staviti ga da se zagreje. Ispeći palačinke (sipati punu kutlaču testa, i za svaku palačinku sipati malo ulja u tiganj).
3. Fil: U vanglicu staviti sir, dodati jaja, so i, viljuškom, sjediniti.
4. Uzeti tepsiju, vel. 26cm, i obložiti je pek papirom. Papir premazati maslacem. Za ovu veličinu tepsije potrebno je 10 palačinaka, da se napravi pita.
5. Uzeti jednu, prohlađenu, palačinku i preko nje staviti dve kašike fila. Fil razmazati po celoj palačinki. Uviti palačinku u rolat, saviti u oblik puža i staviti na sredinu tepsije. Ostale palačinke filovati, uvijati u rolat i ređati ih, u krug, oko postavljene palačinke na sredini tepsije (kao kada se ređaju kore za pitu).
6. Preliv: Dobro umutiti jogurt i jaje, dodati kašičicu soli, kao i ostatak fila (ako vam je preostao). Sa napravljenim prelivom, kašikom, ravnomerno preliti pitu.
7. Pitu staviti da se peče u, prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada krajevi pite porumene a sredina dobije bledo žutu boju, pita je pečena. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi. Zatim je prebaciti na odgovarajuću tacnu, skloniti pek papir i poslužiti pitu.