Странице

недеља, 09. јул 2017.

Piletina sa pečenim paprikama

Potrebno je:

  • 1/2 kg belog, pilećeg, mesa (otkošćenog)
  • 1/2 kg crvenih, pečenih, paprika
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 200 g šampinjona
  • 3 kašike paradajz pirea
  • biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Smesa za prelivanje:

  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 2 jajeta
  • 100 g sira (zrelijeg)
  • 1 kašičica suvog biljnog začina

Priprema:

1. Pileće meso iseći na kockice, crni i beli luk, sitno, iseckati a šampinjone iseći na, deblje, listiće. Pečenu papriku oljutiti, očistiti od drški i semenki, pa ih iseći na trake.
2. Na zagrejano ulje staviti iseckano pileće meso, crni i beli luk i dinstati. Kada meso pobeli ubaciti isečene šampinjone i, na trake isečenu, pečenu papriku. Dinstati dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile. Zatim dodati paradajz pire, suvi biljni začin i mleveni biber (suvi biljni začin i biber dodati po ukusu). Dobro promešati i skloniti sa vatre.
3. Smesa za prelivanje: Zreo sir, viljuškom, izmrviti, ali da ostanu male grudvice. U odgovarajućoj činiji razbiti jaja i, žicom za mućenje, ih sjediniti. Sipati pavlaku za kuvanje i suvi biljni začin. Mućenjem sjediniti smesu. Na kraju dodati izmrvljeni sir i, kašikom, promešati. Dobijeni preliv sipati preko jela sa mesom i, dobro, promešati, da se svi sastojci sjedine.
4. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, i podmazati ga uljem. U podmazani pleh preručiti pripremljeno jelo i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu na 190 stepeni. Peći 20 minuta. Poslužiti sa sirom i ajvarom (ili salatom po želji). Prijatno!

Medene veknice

Potrebno je:

  • 500 g brašna
  • 1 kašika meda
  • 1,5 kašičica soli
  • 350 ml vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 30 ml ulja
  • 1 kašičica šećera

Za premazivanje veknica:

  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika vrele vode
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati med, so, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti ga, da uskisne.
2. Kada testo naraste prebaciti ga na, pobrašnjenu, radnu podlogu i podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti valjak i staviti u pleh (vel. 30x40cm), preko pek papira. Napravljene veknice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da narastu.
3. Kada su veknice narasle staviti ih da se peču (ne premazivati ih ničim), u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
4. Kada veknice porumene izvaditi ih iz rerne i, odmah, premazati mešavinom ulja, vode i soli. Prekriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.