Странице

субота, 15. јул 2017.

Piletina sa sosom od višanja

Potrebno je:

  • 900 g belog pilećeg mesa (bez kostiju)
  • dižon senf
  • 1 kašičica mlevenog, bibera
  • suvi biljni začin
  • ulje

Sos od višanja:

  • 300 g višanja (zamrznutih)
  • 100 ml crnog vina
  • 50 ml vode
  • 1 kašičica vorčester sosa
  • 1 kašičica meda
  • 1 prstohvat cimeta
  • 2 kašičice gustina

Priprema:


1. Pileće meso iseći na šest, debljih, šnicli. Svako parče mesa premazati senfom i posuti mlevenim biberom i suvim biljnim začinom (začine staviti po ukusu). Začinjeno meso staviti u, odgovarajuću, posudu, poklopiti i ostaviti u frižider, jedan sat.
2. U teflonski tiganj sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje staviti meso i pržiti ga, na srednjoj temperaturi. Kada meso porumeni, sa obe strane, izvaditi ga i držati na toplom.
3. Sos od višanja: Na ulje, gde se pržilo meso staviti, zamrznute, višnje. Višnje kuvati na tihoj temperaturi, oko 10-ak minuta. Zatim dodati crno vino, med, vorčester sos i cimet. Kada sos proključa, jedan deo višnji izvaditi, a ostatak izblendati. Vratiti izvađene višnje.
4. U 50 ml vode rastvoriti gustin i dodati u sos. Kuvati dok se sos ne zgusne (jako brzo se zgusne). Probati i, ako treba, dosoliti.
5. Pileće šnicle poslužiti sa sosom od višanja.

Šne nokle

Potrebno je:

  • 6 belanaca
  • 1 l mleka
  • 100 g šećera

Krem:

  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 1 kašika griza

Priprema:

1. Mleko, sa šećerom, staviti u odgovarajuću, dublju, posudu i staviti da provri. Belanca umutiti u čvrsti šam. Treba toliko čvrsto da ih umutite, da kada preokrenete vanglicu, belanca ostaju čvrsta, ne pomeraju se.
2. Kada mleko prokuva smanjiti temperaturu, samo da blago vri. Kašikom uzimati umućeni šne i spuštati ga u mleko, koje vri. Pustiti da se nokle kuvaju jedan minut, preokrenuti ih i ostaviti ih, još jedan minut.
3. Kuvane nokle, rešetkastom kašikom, vaditi u odgovarajuću posudu (ili ih, odmah, rasporediti u činijice).
4. Fil: Umutiti čvrsto žumanca, sa šećerom, da pobele. Dodati griz i sjediniti. Polako sipati vrelo mleko, u kome su se kuvale nokle, uz neprestano mućenje. Zatim vratiti posudu da mlekom i žumancima na šporet i uz, neprestano, mešanje (žicom za mućenje) skuvati krem.
5. Skuvani krem preliti preko šne nokli i ostaviti da se prohlade, na sobnoj temperaturi, pa šne nokle ostaviti u frižider, da se potpuno, ohladie.