Странице

среда, 19. јул 2017.

Gulaš

Potrebno je:

  • 600 g junećeg mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2 veća čena belog luka
  • 200 g šampinjona
  • 1 lovorov list
  • 2 kašičice slatke, začinske, paprike
  • 1 kašičica ljute, začinske paprike
  • 500 ml vode
  • 2 kašičice gustina
  • 1/2 vezice iseckanog, peršuna
  • sveže mleveni crni biber
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema:

1. Juneće meso iseći na kockice. Šampinjone iseći na listiće. Crni i beli luk, sitno, iseckati.
2. Na, zagrejano, ulje staviti meso da se dinsta. Uz, povremeno, dolivanje vode meso dinstati, dok ne omekša. Pri kraju dinstanja mesa ubaciti, obe vrste, iseckanog luka, kao i iseckane šampinjone. Posuti sa, obe vrste, začinske paprike, dodati lovorov list, kao i suvi biljni začin i biber. Dobro promešati, pa nastaviti sa dinstanjem, dok ne ispari voda, koju su pečurke pustile.
3. U 200 ml, hladne, vode razmutiti gustin i sipati u jelo. Promešati. Dodati, preostalih, 300 ml, vruće, vode, sve dobro sjediniti, ubaciti iseckani peršun i nastaviti sa dinstanjem, na tihoj temperaturi, oko 15-ak minuta.
4. Probati da li treba dodati još šta od začina i skloniti sa vatre. Poslužiti sa, obarenim, makaronama.

Brza pita sa sirom

Potrebno je:

  • 4 jajeta
  • 250 g brašna
  • 200 ml gustog jogurta
  • 100 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 300 g iseckanog sira
  • 1 kašičica soli

Priprema:

1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju posudu, dodati so i umutiti. Dodati žumanca i nastaviti sa mućenjem, da se dobije penasta smesa.
2. Dodati jogurt i ulje, i sjediniti sa jajima. Brašno pomešati sa praškom za pecivo, pa ga dodati u smesu i, dobro, umutiti. Na kraju ubaciti, na kockice, iseckani sir (ja sam koristila domaći, kravlji, sir). Kašikom promešati.
3. Uzeti pleh, vel. 30x20cm, i dobro ga premazati uljem. Posuti pleh sa brašnom i, blagim udaranjem ruku, rasporediti ga po celom plehu. Ostatak istresti.
4. U pripremljeni pleh sipati umućeno testo i ravnomerno ga rasporediti. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Pečenu pitu izvaditi, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći na kocke i poslužiti. Veoma je ukusna i kada se ohladi.