Странице

понедељак, 31. јул 2017.

Piletina u marinadi sa limunom

Potrebno je:

  • 3 pileća bataka sa karabatakom

Marinada:

  • 3 kašičice kečapa
  • 1,5 kašika senfa
  • 1/2 limuna (sok)
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice crvenog (ljutog) bibera
  • 1 kašičica karija
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1 pileća kockica za supu (manja)

...i još:

  • 100 ml piva
  • 1/2 limuna

Priprema:

1. Pileće meso iseći, tako da se samo razdvoji batak od karabataka.
2. Marinada: U dublju posudu staviti sve navedene začine. Kockicu za supu, viljuškom, izmrviti i dodati u ostale sastojke. Sve dobro sjediniti.
3. Uzeti manji pleh (ja sam koristila pleh vel. 20x30 cm) i samo ga podmazati uljem. Svako parče mesa, dobro, premazati marinadom i poređati u pleh. Od pola limuna iseći šest krugova, pa ih poređati preko mesa. Pokriti folijom i ostaviti u frižider, oko jedan sat.
4. Rernu ugrejati na 200 stepeni. Posle proteka datog vremena izvaditi pleh, sa mesom, iz frižidera, skloniti foliju, pa sa strane sipati pivo (ne prelivati meso, da se ne bi sprala marinada). Dobro prekriti folijom i staviti u, zagrejanu, rernu da se peče.
5. Kada tečnost provri smanjiti temperaturu na 170 stepeni i peći 30 minuta. Izvaditi pleh, pažljivo skloniti foliju (da se ne izgorite od pare) i vratiti pleh u rernu, da meso porumeni. Skloniti limun, da ne bi izgoreo, pa ga kasnije servirati, uz jelo.
6. Meso poslužiti iz pire krompir i, naravno, stari dobar Staropramen. Živeli!
Savet:
Da vas ne buni što se ne stavlja, nikakva, masnoća prilikom pečenja mesa. Nema potrebe, jer meso samo ispusti masnoću, tako da posle pečenja ostane fini sos, za prelivanje mesa.

Pita sa mesom

Potrebno je:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu

Za fil:

  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 1 veći praziluk
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • biber
  • suvi biljni začin

Za preliv:

  • 3 jajeta
  • 1/2 čaše kisele pavlake
  • 1 čaša (od kisele pavlake) kisele vode
  • 1/2 kašičice soli

I još:

  • 200 ml ulja (za premazivanje kora i za preliv)

Priprema:

1. Praziluk iseckati sitno i na malo ulja ga propržiti. Kada malo omekša dodati mleveno meso i sve zajedno dinstati. Posuti biberom i suvim biljnim začinom, pa nastaviti prženje, dok masa ne ostane potpuno suva. Ostaviti da se ohladi.
2. Odvojiti žumanca od belanaca. U hladnu smesu, sa mesom, ubaciti pola čaše kisele pavlake, pecivo i žumanca. Sve, varjačom, sjediniti.
3. Odvojena belanca, samo, blago umutiti, pa dodati u fil.
4. Kore raširiti na radnoj površini. Uzeti pleh (vel. 24x40 cm) i prema njemu iseći kore (ostatke, od isečenih kora, takođe ređati u pleh, između celih kora). Isečene kore podeliti na tri dela. Pleh podmazati uljem (od 200 ml) i početi sa ređanjem kora. Staviti prvu trećinu kora i svaku premazati (četkicom) uljem.
5. Posle prve trećine poređanih kora rasporediti pola fila sa mesom. Nastaviti sa ređanjem druge trećine kora, (a između ređati parčiće kora, koji su ostali kada smo isekli kore, prema dnu pleha, gde će se ređati), svaku premazivati sa uljem, pa staviti ostatak fila. Poređati i zadnju trećinu kora. Tako poređanu pitu iseći na kocke. Ostatak ulja, dobro, zagrejati, pa preliti po isečenim ivicama.
6. Preliv: Odvojiti belanca od žumanaca, pa ih, sa dodatkom pola kašičice soli, čvrsto umutiti. Dodati žumanca i penasto umutiti, zatim dodati drugu polovinu kisele pavlake i čašu kisele vode. Sjediniti, pa preliti preko isečene pite.
7. Sačekati pola sata da pita upije tečnost. Rernu zagrejati na 180 C. Posle pola sata pitu prekriti alu-folijom i staviti da se peče.
8. Pitu peći dvadeset minuta pod alu-folijom, pa je izvaditi i skloniti foliju.
9. Vratiti pitu u rernu da se ispeče do kraja. Kada dobije zlatno rumenu boju izvaditi je, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.
10. Prohlađenu pitu iseći i poslužiti sa salatom, po želji.

Torta sa malinama

Potrebno je:

  • 400 g plazma keksa
  • 4 čaše kisele pavlake
  • 300 g krem šlaga od vanile
  • 300 g belog krem šlaga
  • 160 g šećera u prahu
  • 450 g malina
  • mleko
  • ekstrat od maline

Priprema:

1. Keks podeli na dva dela. Od jedne polovine keksa formirati koru (keks prethodno potopiti u toplo mleko). Dve kisele pavlake stavi u dublji tanjir, dodati 80 g šećera u prahu i viljuškom, pažljivo, promešati, da se mase sjedine. Ne mešati puno da se pavlaka ne razmekša mnogo. Umućenu pavlaku naneti na formiranu koru od keksa. Preko pavlake stavi polovinu iseckanog voća (ostaviti malo voća za ukrašavanje). Zatim umutiti čvrsto krem šlag od vanile i naneti preko voća. Poravnati.
2. Sada sledi isti postupak kao i u prvom slaganju. Znači, preko šlag krema od vanile ređamo drugu polovinu keksa, pa preostale dve kisele pavlake sa šećerom, voće i preko staviti beli krem šlag, umućen sa malo ekstrata od maline. Ukrasiti po želji.