Странице

субота, 12. август 2017.

Pileća bajadera

Potrebno je:

  • 1,5 kg belog pilećeg mesa
  • 300 g suvog vrata
  • 300 g dimljene slanine
  • 300 g kačkavalja
  • senf
  • beli luk u prahu
  • so
  • 4 jajeta
  • 2 kisele pavlake

Priprema:

1. Belo meso iseći na tanke šnicle. Tanko iseći i slaninu i suvi vrat. U dobro podmazan pleh poređati jedan red pilećih šnicli. Posoliti vrlo malo (vodeći računa koliko su slani suvi vrat i slanina). Premazati meso senfom i posuti ga belim lukom. Preko narendati kačkavalj. Preko kačkavalja staviti suvi vrat, pa i njega premazati senfom. Preko senfa narendati kačkavalj. Sad staviti red slanine i ponoviti postupak sa senfom i kačkavaljem. Još jedanput ponoviti stavljanje pilećih šnicli, suvog vrata i slanine. Posle drugog reda stavljanja mesa, umutiti jaja i kiselu pavlaku pa preliti preko jela. Staviti da se peče na 190 stepeni (ne pokrivati jelo folijom). Peći dok jelo ne dobije lepu rumenu boju. Pečeno izvaditi, malo prohladiti i iseći na kocke.

Svinjske šnicle u kremastom sosu

Potrebno je:

  • 1/2 kg svinjskog mesa od buta
  • 2 kašike vorčester sosa
  • suvi biljni začin
  • biber
  • ulje

Sos:

  • 200 g šampinjona
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml vode
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice sušenog, bosiljka
  • 1/2 kašičice timijana
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašičica suvi biljni začin
  • 1 kašičica slatke, začinske paprike
  • 1 kašičica gustina

Priprema:

1. Svinjsko meso iseći na šnicle, debljine 1cm. Meso začiniti biozačinom i biberom, po ukusu. Preliti ga sa vorčester sosom, dobro promešati i ostaviti u frižider, pola sata.
2. U, dubljem, tiganju sipati ulje i zagrejati ga. Na zagrejano ulje staviti meso i ispržiti ga, da porumeni sa obe strane. Meso pržiti na srednjoj temperaturi. Isprženo Meso izvaditi na tanjir i držati ga na špoteru.
3. U ulje, na kome se pržilo meso, ubaciti šampinjone, isečene na listiće. Čim šampinjoni puste vodu, varjačom sastrugati sve što se zalepilo na dnu tiganja, od prženja mesa.
4. U, odgovarajućoj, posudi staviti beli luk u prahu, sušeni bosiljak, timijan, biber, biozačin, začinsku papriku i gustin. Preliti sa pavlakom za kuvanje i, hladnom, vodom. Dobro promešati, da se svi sastojci sjedine.
5. Kada ispari suvišna voda koju su pečurke pustile, dodati smesu sa začinima. Promešati i krčkati na tihoj vatri (uz povremeno mešanje), oko, pet minuta. Skloniti sa vatre. Ubaciti ispržene šnicle, poklopiti i ostaviti da odstoji pet minuta.
6. Svinjske šnicle poslužiti prelivene sosom, uz dodatak krompir pirea.