Странице

уторак, 19. април 2016.

Pihtije

Potrebno je:

2 kg sušene svinjske butkice
4 komada suvih svinjskih nogica
4 komada sirovih svinjskih nogica
600 g sirovog junećeg mesa
5 listova lorbera
1 kesica bibera u zrnu
voda

I još:

beli luk

Priprema

1. Svo navedeno meso iseći na manje komade (nogice samo prepoloviti uzdužno) i staviti u duboki lonac. Naliti vodom i pustiti da proključa. Kada proključa prosuti vodu i svako parče mesa oprati pod mlazom vode, kao i lonac.
2. Ponovo meso staviti u lonac, dodati lorber i biber i naliti vodu da bude 2 cm iznad mesa. Uključiti da provri, pa na tihoj vatri (samo da polako vri) kuvati, skoro, ceo dan. Ja sam uključila u pola osam ujutru, a sklonila u pola sedam uveče. Pihtije se kuvaju pokolpljene i NE DODAJE SE VODA.
3. Skuvane pihtije skloniti sa šporeta, pa rešetkastom kašikom izvaditi meso i koske. Ostaviti meso da se prohladi.
4. Prohlađeno meso iskidati, rukama, na što sitnije komade. Na ovu količinu mesa ja sam uzela dve velike glavice belog luka i sitno ga iseckala. Pomešati iseckani beli luk i iskidano meso (ja sam kožurice bacila).
5. Dobijenu mešavinu mesa i luka rasporediti u dva, srednja, pleha. Vodu, u kojoj su se pihtije kuvale, procediti, pa naliti preko poređanog mesa u plehu (ili nekoj drugoj odgovarajućoj posudi). Ostaviti da se ohladi, pa ih smestiti u frižider, preko noći.
6. Narednog dana pokupiti, kašikom, masnoću koja se skupila na površini i baciti. Iseći pihtije na kocke, okrenuti ih i poređati na tacnu. Posuti sa alevom paprikom (slatkom ili ljutom).

Нема коментара:

Постави коментар