Странице

петак, 22. април 2016.

Uskršnja korpica


Potrebno je :

370 g brašna
100 ml mleka
20 g kvasca ( pola kockice )
100 g šećera
2 jajeta
100 g rastopljenog putera
so, susam

Priprema :

1. U mleku podići kvasac, pa sa svim navedenim sastojcima ( osim susama ) zamesiti testo. Ostaviti testo da uskisne.
2. Uskislo testo izručiti na, malo, pobrašnjenu radnu površinu i razviti ga u pravougaonu koru. Iseći trakice, širine 0,5 cm.
3. Uzeti veće parče alu folije i napraviti tanjirić, okruglog oblika ( da bude veličine desertnog tanjirića ). Dobro ga premazati, rastopljenim, puterom. Od trakica isplesti mrežu i, pažljivo, je prebaciti preko, napravljenog, tanjirića. Testo premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peče ( na rešetku od el. šporeta ), u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
4. Pre nego što se korpica stavi u rernu, uzeti drugo parče alu folije i označiti obim tanjirića ( prevrnuti tanjirić na foliju i četkicom, koja je umočena u rastopljeni puter, nacrtati krug ). Od ostatka testa iseći tri trake i napraviti pletenicu. Pletenicu staviti na nacrtani krug, premazati je žumancetom, posuti susamom i staviti da se peče, na 160 stepeni.
5. Pečenu korpicu ostaviti da se prohladi, pa joj, pažljivo, skinuti unutrašnju foliju. Gornji rub korpice premazati žumancetom i staviti ispečenu pletenicu. Vratiti korpicu u rernu ( na 150 stepeni ), na pet minuta.
6. Izvaditi korpicu, ohladiti i, vaša, korpica je spremna za Uskršnja jaja.

1.

Нема коментара:

Постави коментар