Странице

петак, 17. јун 2016.

Slatko od čeri paradajza

Potrebno je:

  • 1,3 kg čeri paradajza
  • 1 kg šećera
  • 250 ml vode
  • 1 limun
  • 2 listića rozetle
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema

1. Potrebno je da se kupi 1,3 kg čeri paradajza, jer kada se pripremi ostane 1 kg za kuvanje slatka (koliko je i potrebno). Ja sam, zajedno sa receptom, dobila čeri paradajz, kruškastog oblika, koga ranije nisam viđala u prodaji. Mogu vam reći da je izuzetno simpatično kada se skuva, izgleda kao male kruškice. Ukus je isti, kao i okrugli čeri, samo što ovaj, kruškastog oblika, ima malo više semenki.
2. U dublju posudu staviti vodu da provri. Svaki paradajz, čačkalicom, bocnuti 2-3 puta. U provrelu vodu spuštati paradajz i posle jednog minuta vaditi, rešetkastom kašikom. Povući samo ljuspicu, vrlo lako se skida, i tako oljušteni paradajz stavljati u cetku. Ponavljati postupak, dokle ima paradajza. Nemojte stavljati odjedanput mnogo paradajza u vrelu vodu, već samo po 6-7 komada.
3. Prokuvani paradajz ostaviti da se ocedi, a za to vreme pripremiti sirup. U šerpu staviti šećer, naliti vodu i staviti na šporet. Kuvati dok ne počnu da se pojavljuju krupni mehurići ili kada podignete kašiku sa sirupom, a on se oteže u vidu meda. Tada ubaciti paradajz i kuvati kao svako slatko.
4. Meni se kuvalo malo više od pola sata, zato što i paradajz pusti vodu. Pri kraju kuvanja ubaciti limun isečen na tanke krugove, vanil šećer i listove rozetle. Za mlade domaćice, kako da su sigurne da je slatko skuvano. Zahvatiti kašikom malo sirupa, staviti nekoliko kapi na hladnu tacnu i ako se ne razliva slatko je skuvano.
5. Skuvano slatko skloniti sa šporeta, povezati mokrom krpom i ostaviti do sutradan. Narednog dana sipati u teglice i ostaviti sa ostalom zimnicom. Probajte, slatko je fantastičnog ukusa. Preko noći se paradajz napuni sokom, pa imate utisak kao da su smokve, a ne paradajz.

Нема коментара:

Постави коментар