Странице

недеља, 07. август 2016.

Slatka pogača

Testo:

  • 450 g brašna ( T - 500 )
  • 180 ml mleka
  • 2 žumanca (belanca ostaviti za premazivanje)
  • 1 kockica kvasca
  • 30 g omekšalog margarina
  • 70 g šećera
  • 1 kašičica soli

Fil:

  • 200 g euro krema

Priprema

1. U toplom mleku, sa dodatkom jedne kašičice šećera podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, šećer, so, omekšali margarin, žumanca i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. U početku će se lepiti za ruke, ali kako se više mesi od testa će postati jedna glatka masa. Prekriti providnom folijom i ostaviti na toplom da naraste.
2. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, premesiti ga i podeliti na četiri dela. Od svakog dela napraviti lopticu testa.
3. Uzeti dublju tepsiju (vel. 26 cm), ivice premazati margarinom i prema veličini dna tepsije iseći krug od pek papira.
4. Uzeti prvu lopticu testa, razviti krug, malo da prelazi ivice isečenog kruga od pek papira, i prebaciti ga na papir. Sada uzeti dno kalupa sa obručem, iste veličine kao tepsija, i pritisnuti ga malo na testo, da se ocrta krug, veličine papira preko koga je testo prebačeno.
5. Eurokrem dobro izmešati (izmešati ga, da se sjedini beli i tamni deo, ako je potrebno staviti ga sa ambalažom malo u toplu vodu). 1/3 eurokrema premazati preko ocrtanog kruga na testu.
6. Uzeti drugu lopticu testa i razviti je, kao prethodnu. Prebaciti je preko premazane kore. Isto uraditi i sa trećom lopticom testa, a četvrtu prebaciti, bez premazivanja. Preko svih, naslaganih korica, staviti dno od kalupa i okolo njega iseći višak testa.
7. Na tako pripremljeno testo, u sredinu, staviti srednju čašu i blago pritisnuti, da se ocrta krug.
8. Sada testo iseći (ne dirajući krug - znači do ocrtanog kruga) prvo na četiri dela, pa zatim svaku četvrtinu, opet, iseći na četiri dela.
9. Sada uzeti dva isečena dela, podići ih i okrenuti ih za 360 stepeni, i jedan i drugi deo, pa spojiti ivice.
10. Tako uraditi sa svim isečenim delovima.
11. Kada smo formirali pogaču, svaku ivicu isečenog kraja malo podaviti unutra.
12. Pažljivo, sa papirom, prebaciti pogaču u tepsiju i ostaviti da naraste. Naraslo testo premazati umućenim belancima, kojima je dodato nekoliko kapi ulja.
13. Pogaču staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kada se ispeče izvaditi je iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, pa je vaditi iz tepsije. Mislim da će pogača da vas oduševi i izgledom i ukusom.

Нема коментара:

Постави коментар