Странице

среда, 05. април 2017.

Baba Vukina pita

Za testo:

  • 1/2 l mleka
  • 1,5 kašičica soli
  • brašno

Za premazivanje kora:

  • 150 ml vode
  • 150 ml ulja
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 1/2 kg sira (izmrvljenog viljuškom)

Priprema

1. Testo: U vanglicu sipati, toplo mleko, so i dodati brašna, da se zamesi mekše testo. Testo dobro umesiti i podeliti ga na devet loptica.
2. Uzeti jednu lopticu testa, pa je podeliti na pola. Razviti krug, veličine desertnog tanjirića, pa ga premazati uljem. Paziti da cela površina bude dobro premazana.
3. Razviti i drugu polovinu loptice, od testa, pa je staviti preko premazanog kruga. Od tako dobijenog testa razviti tanak krug i staviti ga u, dobro zagrejani, pekač za pizzu. Na isti način razviti i ostale loptice testa.
4. Čim testo malo porumeni okrenuti ga, da se ispeče i druga strana.
5. Pečene kore stavljati na krpu, jedne preko drugih, dobro pokrivene.
6. Kada sve korice ispečete, preokrenite ih, tako da ona kora što je bila zadnja, bude prva.
7. Sada uzeti pažljivo i odvajati, po dve, sastavljene korice. Dobićemo 18 korica.
8. Uzeti veću tepsiju i dobro je podmazati. Za premazivanje kora sjediniti ulje, vodu i so. U tepsiju staviti tri kore i svaku dobro preliti sa pripremljenom mešavinom. Kore staviti tako da jedan deo visi preko tepsije.
9. Zatim staviti dve kore, preliti sa prelivom, pa rasporediti deo sira.
10. Ređati dok ima materijala. Na kraju stavite dve kore, dobro ih preliti prelivom, pa vratiti unutra kore koje su bile preko tepsije.
11. Dobro ih zaliti mešavinom ulja i vode i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C, pola sata. Pečenu pitu izvaditi i prektiti krpom. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
12. Zatim je preokrenuti, da donja strana bude gore i iseći na parčiće. Poslužiti uz jogurt.

Ovu pitu je pravila baka od moje snaje, baba Vuka. Baka je kore pekla na šporetu na drva, ali pošto to u stanu nije izvodljivo, odlično je poslužio pekač za pizzu. Baba Vuka, odavno, nije sa nama, ali iza nje je ostala čitava riznica dobrih recepata.

Нема коментара:

Постави коментар